Слънце и вятър ще захранват умен остров край Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9539399 www.24chasa.bg
В местността Ъгъла ще се появи новият квартал, от който се разкрива прекрасна гледка към залива.

В живописната местност Ъгъла никне малка Ривиера

Въпреки че е още гола поляна, имоти там са си купили много богати хора

Само слънце, пясък и море вече не са достатъчни като гледка за една пълноценна разходка по бургаския бряг. Скоро черноморският град ще разполага и със специална хай-тек зона, където местни и туристи ще могат да разпускат за кратка почивка, изминавайки с велосипед или пеш разстоянието от северния плаж до кв. “Сарафово”. По средата на 4-километровото трасе ще бъде обособен т.нар. умен градски остров, на който

Елегантна лодкостоянка до умния остров ще събира местни и туристи.
Елегантна лодкостоянка до умния остров ще събира местни и туристи.

ще има цял набор

от интерактивни

устройства,

всевъзможни

зарядни,

включително и за

електромобили,

за инвалидни

колички,

Wi-Fi, наблюдателница и съоръжение за осигуряване на алтернативно елзахранване.

Автор на проекта е главният архитект на общината Емил Бурулянов. Умният остров е част от плана на кмета Димитър Николов за обособяване на нов жилищен квартал в местността Ъгъла, където ще има и малко рибарско пристанище.

Районът на умния остров неслучайно е избран там. Обособената зона се пада в една от най-живописните местности извън урбанизираната територия на града, до която се стига по

просторна вело-

и пешеходна

алея,

по нея върви и електрическо влакче.

Откъм северната ѝ част се минава и с кола. От едната страна на крайбрежната алея на метри разстояние са солниците с прочутите кални бани, които се посещават от хиляди хора през лятото, а Атанасовското езеро допълва картината с екзотиката на безброй редки птици, сред които и розови фламинги. През последните години красивите птици, които не са характерни за нашите географски ширини, все по-често долитат до Бургас и създават почти африкански пейзаж на една ръка разстояние от жилищните блокове.

От другата страна на алеята е морето с тънка девствена пясъчна ивица, разсечена на отделни места със скали. Тя е извън концесионната територия на плажа и се посещава от по-малко летовници, търсещи усамотение от оживлението на охраняемия плаж в съседство.

Крайбрежната алея е много оживена през лятото, но се пълни и през зимата с хора, които използват всяко удобно време за разходка край морето. Умният остров ще се пада приблизително по средата на този участък. Зоната условно е наречена остров, тъй като ще бъде един вид своеобразен оазис с екстри от съвременната цивилизация насред дивата пустош.

Кръчми и

кафенета не са

предвидени

в умния остров, който ще е на площ малко над декар.

“Наблизо има достатъчно заведения. Идеята е да няма голямо струпване на хора покрай тях, които да генерират боклуци. Проектът има и екологична насоченост”, казва арх. Бурулянов. В тази концепция се вписва и идеята за монтиране на специално осветление, което да се захранва от вятъра, а соларни панели ще зареждат дисплеите за наемане на велосипеди.

“За всички услуги, за които се използва електричество, сме предвидили зелена енергия. Така слънце и вятър ще бъдат максимално впрегнати в проекта”, заяви кметът Димитър Николов.

В границите на умния остров попада и

старият бункер

край брега, който

ще бъде

превърнат в

наблюдателница

От него се разкрива прекрасна гледка към залива, а от другата му страна и към резервата “Атанасовско езеро” с хилядите птици. Наблюдателницата ще е по подобие на тази в местността Пода в противоположния край на града, която от много време събира орнитолози и любители на пернатите от цяла Европа.

Проектът за хай-тек зоната върви паралелно с изграждането в съседство на

малко рибарско

пристанище с

лодкостоянка

за 20 плавателни съда. За него общинсикят съвет в Бургас ще гласува във вторник предложение на изменение на общия устройствен план и осигуряване на довеждаща инфраструктура, което е начална стъпка към изграждане на съоръжението. За следващата ще се чака Министерският съвет да издаде разрешение за строеж на морското дъно.

Паралелно с това общината ще кандидатства за европейско финансиране по мярката “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки”. Прогнозната стойност на проекта е за 1,2 млн. евро. С част от средствата ще се прави и умният остров.

Като място за изграждане на бъдещо ново съоръжение неслучайно е избрана местността Ъгъла в землището на кв. “Сарафово”. На това място през следващите десетилетия се очертава да изникне нова жилищна зона на Бургас, за чиято публична инфраструктура се мисли отсега. Въпреки че още е една гола поляна, районът обещава да се превърне в малка Ривиера, която на практика ще свърже града със “Сарафово”. Това ще е

най-баровският

квартал на

Бургас,

който обещава да засенчи подобни по морето като удобства, екстри и лукс.

Имоти там са закупили много богати хора, включително и от вътрешността на страната. Свободни парцели няма, а там, където се предлагат, са на препродажба. Строителството на жилища и вили може да започне веднага, но се изчаква прокарването на ВиК- и елинфраструктурата.

По мнение на експерти изграждането на бъдещия квартал на богатите ще акумулира 1 млрд. евро. Прогнозите на брокери са, че цените на жилищата ще тръгват от 1500 евро квадратният метър нагоре, а най-близките до морето може да надскочат и 2000 евро. Освен това строителната площадка за бъдещия квартал ще привлече много работна ръка

В него не се допуска високо строителство според Закона за Черноморското крайбрежие, допустимата височина на сградите ще е 10 метра, амфитеатрално разположени с изглед към морето. Продължението на квартала към морето, който ще е с размерите на “Сарафово”, ще е новото рибарско пристанище, към което попада и умният остров. Те са идеално допълнение като обществена инфраструктура към жилищната част и придават завършен вид на територията. Затова плановете на бургаския кмет са

крайбрежната

зона да се

използва и за

стоянка на

морски таксита

Замисълът е малки корабчета да превозват местни и туристи до всички населени точки на залива - от “Сарафово” до “Крайморие”, “Ченгене скеле” и обратно.Така освен за сезонно укритие за лодки кеят ще се използва и като малко пристанище. С бетонната си конструкция ще играе и ролята на укрепително съоръжение за брега, който е ерозирал в района на преливниците на солниците. 

Кметът Димитър Николов: Планираме още 5 такива, но да видим как ще тръгне първият

Имаме планове да изградим умни острови на още 5 места на територията на общината. Спрели сме се на терени в района на кв. “Крайморие”, на Ченгене скеле, в парк “Езеро”, но ще изчакаме да видим как ще тръгне този до Сарафово. Не бързаме да харчим средства.

Новите локации сме избрали на принципа да са на живописни и посещавани места с възможност за прокарване на довеждаща инфраструктура до тях и обособяването на паркинг. Но всичко се определя от интереса на хората.

В бъдеще на умния остров до Сарафово може да се появат и зарядни станции за електрически двигатели за лодки. Сега те още не се използват масово при плавателните съдове, времето ще покаже.