“Тикток” мания върна модерните наргилета, а те са опасни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9539449 www.24chasa.bg
Вейпингът е хит сред децата.

Газът, който поглъщат подрастващите от вейпинга, е доказано по-отровен от обикновените цигари

У нас има вирусно разпространение на продажбата на определен вид устройства

Новата пандемична мода сред малките деца и тийнейджърите е пушенето на вейпове, или електронни наргилета, както са популярни у нас. Това са електрически изпарители на неясни течности с аромат.

Сред родителите

е наложено

мнението, че

това са безопасни

забавления,

защото вейповете не са тютюневи изделия - в тях има само химия.

Подобни устройства има от десетилетия, но преди ги пушеха застаряващи лели, които искаха да изглеждат съвременно. Но благодарение на т. нар. детски мрежи, в които се проведе мащабна рекламна кампания, чрез т. нар. инфлуенсъри, в чиито клипове лапането на такива устройства е задължително.

Тийнейджърите се увличат да са част от предизвикателство, провокирано от социалната мрежа “Тикток”. Става дума за маркетингова игра, която популяризира вейпинга. В България тази световна мания също е доста разпространена.

Проучване на “24 часа” сред търговците на дребно в малки магазинчета показа, че има вирусно разпространение на продажбата на определен вид вейпове, а именно тези продавани под името “Айс”, които съчетават в едно устройството за пушене и течността

и стигат за 200

“дръпки” на цена

от около 20 лв. Това са най-популярните устройства, те са предпочитани и заради сладникавите аромати, които имат.

“Щом заредят, свършват за часове, другите, които са с тютюнева есенция, не вървят така, макар че по същество са едно и също нещо”, каза продавачка от оборотен магазин на столичния бул. “Мария Луиза”.

Освен това тези устройства имат добър пазар онлайн, още повече че не са тютюневи изделия и върху тях не се дължи акциз. А тези, които течността се продава отделно, като “Бу”, макар да изглеждат по-добра сделка, защото излиза по-евтино, изобщо не ги купуват.

Директно се

рекламират като

“вейп за деца”

или “безникотинови вейпове”.

Това, че са без никотин, не ги прави по-малко вредни. Основната съставка е пропилен гликол и глицерин - висши алкохоли, които при загряване отделят пара, в която има акролеин и мравчена киселина.

Във второто вещество май е тайната на популярността. Мравчената киселина е невротоксично вещество - унищожавайки малко нервни клетки, то предизвиква някакъв странен кеф,

водещ

до привикване

Със същите вещества са обработени и смеските за обикновени наргилета, но при тях акролеинът се смесва с обикновена водна пара и това води до намаляване на концентрацията му. Иначе това вещество, което навлиза в дробовете на смучещите вейпове, е акролеинът - алдехид, който дразни лигавиците и от години се води борба да бъде обявен за канцерогенен, но това още не се е случило, въпреки че при лабораторни опити с мишки предизвиква рак. Това е същото вещество, което се открива в пържените картофи.

Газ с концентрация 25 ppm (части на милион - 1 част на милион се равнява на 1 мг газ на 1 килограм вода) убива хамстер за 4 часа.

Родителите, които хвърлиха грандиозни усилия да се забранят класическите наргилета, всъщност постигнаха нещо по-лошо.

Тези

нови видове

наргилета

са достъпни

и популярни,

а се твърди, че в Съединените щати има смъртни случаи на младежи след употребата им. Според изследвани на Университета в Йейл за т. нар. EVALI (свързано с вейпинга белодробно увреждани) медианната възраст е 24 години, а 15% от пациентите са под 18 години.

Преди месеци Народното събрание промени Закона за закрила на детето, като въведе забрана за продажба на наргилета на деца под 18 г. Тази забрана обаче е трудна за контролиране особено при покупки по интернет.

Проучвания, които “24 часа” цитира в съботния си брой, показват, че “вейповете” пристрастяват много бързо към никотина децата и дългосрочно увреждат развитието на мозъка им. Никотинът променя тези части от него, които контролират вниманието и ученето.

Предизвикателството сред децата – издишай дима и го вдишай отново

Тикток манията с видеа с вейп и предизвикателства е сериозно обхванала и българските тийнейджъри. Клипове, отбелязани с хаштага #IceVape, имат 3,2 млн. гледания. Всичките видеа са български. 

В повечето видеа деца на видима възраст не повече от 16 години издишват дима от модерните наргилета. Манията им е толкова голяма, че едно от тях си е направило специален акаунт, в който само отговаря на въпроси за наргилетата. Видеата му са получили над 100 000 харесвания. Сред топвъпросите е дали човек трябва да е на 18 години, за да си вземе айс. Собственикът на акаунта отговаря, че никой по магазините не проверява за възраст.

Друго клипче с над 30 000 гледания е как да се зарежда айсът. Младежът зад акаунта отвръща, че е сложно и трябва специален адаптер. След това демонстрира как точно става номерът. “Можеш ли да се откажеш”, пита друг. “Винаги можеш да се откажеш от айса даже да си го пушил 1 година. Само да имаш желание, можеш да го направиш”, гласи отговорът.

Сред клиповете има и такъв, в който момиче пуши вейп и в този момент родителите му влизат в стаята. Девойката всячески се опитва да скрие, че пуши. За зла нейна беда си е дръпнала, но не е издишала дима. В крайна сметка тя успява да издиша дима в блузата си, без възрастните да я видят.

Популярни са и клиповете със световното предизвикателство за вейп. В него тийнейджъри се снимат как издишват дима, а след това го вдишват отново. Подобни видеа има от цял свят, гледанията им са над 70 млн. За по-напредналите има по-сложно предизвикателство - да издишат дима през устата си и да го вдишат отново през носа. От българските участия само едно дете успява да се справи.

За разлика от българските си връстници обаче световните тийнейджъри не робуват на една марка, а използват различни. Поне 5 компании произвеждат вейп устройства, в България се продават 3, но айсът е безспорен лидер, поне сред тийнейджърите.