Кабинетите за имунизация стават денонощни, отварят нови, записват електронно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9539479 www.24chasa.bg
Потокът от желаещи пред “Пирогов” не намаля и през двата почивни дни, зелените коридори остават през седмицата. СНИМКА: Николай Литов

До края на март всеки ще има избор, идват 500 хил. дози

От днес и при личния лекар

Министър Ангелов: Българи, моля, повярвайте на науката!

Започва разкриването на денонощни кабинети за ваксинация, т.нар. зелени коридори ще продължат през седмицата, а от март тръгва и електронният регистър.

С това масовата ваксинация в България навлезе буквално за два дни в същинската си фаза. Опашки от хиляди желаещи да се защитят от COVID се извиха през уикенда пред всички големи болници и РЗИ в страната.

“Опашките са много. Имаме достатъчно количество ваксини. Благодаря на тези, които повярваха в науката и в лекарите”, коментира здравният министър Костадин Ангелов в неделя пред столичната Александровска болница, където отиде да проследи процеса. Там вчера работеха 2 кабинета, днес отварят още 4, а болницата е създала организация и за мобилни екипи. По-рано министърът бе и във ВМА, където

инжекции биеше

лично и шефът

на щаба

и директор на болницата ген. Венцислав Мутафчийски.

В първия почивен ден хора търпеливо изчакваха по 2 часа пред “Пирогов” - болницата, която първа разкри 5 кабинета за всички желаещи. Вчера вече всички големи болници в София бяха отворили пунктовете, а този в “Св. Иван Рилски” премина още от неделя на денонощен режим.

“До края на деня ще дадем указания на всички РЗИ-та. Там, където опашките продължават и в късните следобедни часове, имаме готовност за разкриването и на денонощни ваксинационни кабинети в областните градове”, обяви проф. Ангелов.

“Българи, надеждата е във вашите ръце, повярвайте в науката, повярвайте в лекарите!”, обърна се той към тези, които още не планират ваксинация. И увери, че няма да остане желаещ българин без инжекция. Днес пристига поредна нова партида препарати.

От 3 март тръгва и “електронна регистратура” - всеки може да заяви удобен за него пункт от всички

318 кабинета

за ваксинация

в страната

и вида ваксина, която иска, обяви още Ангелов. Регистърът е разработен от “Информационно обслужване”.

Реално обаче хората у нас ще имат избор в края на март, призна той. Тогава се очаква да са пристигнали общо 500 хил. дози ваксини. Сега масовото имунизиране е с оксфордската, желаещите RNK се записват като чакащи. “Изборът е изключително възлов момент в стратегията по ваксинация. Той ще бъде факт, когато започнат да идват регулярните количества ваксини, когато фирмите започнат да изпълняват договорите си”, обясни министърът,

Правената в момента инжекция

“Оксфорд”

предпазва

100% от развитие

на тежко

заболяване, категоричен е Ангелов.

“Във Великобритания започнаха да имунизират с нея първо възрастни хора. Няма информация за тежки реакции. Там вече са имунизирани 3 млн. пациенти с “АстраЗенека”, още в 6 държави от Европа я прилагат”, заяви и главният здравен инспектор Ангел Кунчев. А сред чаканите през март дози ще има и от “Янсен”.

“Навлязохме в етапа на масовата имунизация. Създадена е добра организация. От понеделник се включват и личните лекари”, обяви доц. Кунчев. До момента няма тежки странични реакции.

От 110 000

ваксинирани

само 153-ма

се оплакали от

леки проблеми Регистрирана е само една алергична реакция, която е овладяна бързо и пациентът е добре.

“Няма точен срок за поставяне на втората доза, като това може да стане дори след 2 г. и пак ще действа, но ние я слагаме до 15-20 дни”, посочи доц. Кунчев при проверката си на процеса на ваксинация в Пловдив. При някои защитата може да е повече от 12 месеца.

В Пловдив също се извиха опашки, тръгна слух, че ваксините свършват.

20 ваксинационни центъра са разкрити за Благоевградска област, 14 са в Кюстендилска, бе отчетено при посещението там на зам. здравната министърка Светлана Йорданова. Работното време на пункта в РЗИ - Благоевград, бе удължено, за да минат всички наредили се. “Има необходимост от допълнителни дози ваксини. Уведомили сме ваксинационния щаб и до края на деня ще бъдат осигурени още 2500. Никой няма да бъде върнат”, каза Йорданова. В Гоце Делчев са предоставени 1000 дози, за Разлог - 700, по 200 има в Сандански и Петрич.

В Кюстендил - рекордьор по процент заразени този месец, са отворени 14 кабинета за инжекциите, вече са поставени на 400 души.

В област Добрич пък масово

англичаните,

живеещи в

местните села,

са сред първите

в списъците за имунизация.

И Русе отваря допълнителни кабинети от днес, не е нужно предварително записване.