Нараства делът на юана в международните разплащания

https://www.24chasa.bg/novini/article/9540540 www.24chasa.bg

През месец януари се наблюдава значителен ръст в дела на юана в глобалните разплащания, като китайската валута в момента е петата най-популярна в света, според последни данни на Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT), предаде "Радио Китай". 

Като процент от глобалните транзакции делът на юана се е повишил от 1,88% през миналия декември до 2,42% през януари, а по отношение на обема разплащанията в китайска валута са нараснали за същия период с 21,34%. В същото време общият размер на разплащанията във всички валути в света е намалял с 5,86%.

През януари китайският юан е бил петата най-предпочитана валута за разплащания, след американския долар, еврото, британския паунд и японската йена.

Според финансови експерти, юанът отбелязва „добро начало“ на годината по отношение на употребата му в международни разплащания, което е не само положителен сигнал за неговата интернационализация, но показва също, че статутът му в международната парична система продължава да се подобрява.

Уън Бин, главен анализатор в банка „Миншън“, посочва, че увеличаването на дела на юана в международните разплащания се дължи главно на непрекъснатото подобряване на външнотърговската ситуация на Китай през миналата година и цялостната стабилност на валутата.