Проф. Ангелов: Имунизацията върви невъзвратимо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9541928 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов, здравният министър проф. К. Ангелов и ген. В. Мутафчийски провериха как върви ваксинацията в с. Самуилово. СНИМКА: МС

Някъде се презапасяват, но пренасочваме ваксини

"Процесът на ваксинацията върви невъзвратимо. Благодаря на хората които чуха гласа на науката", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в Разлог. Заедно с кмета Красимир Герчев откриха лаборатория за PCR тестове, в която са инвестирани 90 хил. лв. от Министерството на здравеопазването и 60 хил. лв. от общинския бюджет.

"Има ръст на COVID-19 у нас, но нещата са под контрол. В  болницата в Разлог се лекуват 58 пациенти. Няма го натискът от септември, октомври, ноември. Здравната система е готова и ще издържи. Ваксинацията върви по план. Всички дози са разпределени по РЗИ-та в страната. Мобилните екипи вече тръгнаха да обикалят. Осъзнаваме, че има необходимост от мобилни екипи за труднодостъпните места. Създали сме организация, която ще изпратим до кметовете на общините чрез Националното сдружение на общините. Тези екипи ще са на разположение на Министерството на здравеопазването. Там, където не може да стигне лекар, ще изпращаме мобилен екип, който да ваксинира желаещите хора. Също така личните лекари могат да разчитат на коли от полицията, да им бъдат доставени ваксини", допълни министърът.

През последните дни се наблюдавала тенденция на презапасяване с ваксини от центровете за ваксинация и РЗИ-тата, което водило до недостиг в големите населени места.  Наложило се пренасочване ваксини от едно място в друго. "Радваме се, че хората чуха гласа на науката и не се поддадоха на различен тип говорене, който е изключително нелогичен, вреден, дори опасен за живота и здравето на хората. Благодарение на ваксинирането, ще изградим един здравен щит срещу COVID – 19 и по този начин ще успеем да се справим с вируса", допълни проф. Ангелов. Уточни, че ще има възможност да избор на ваксини тогава, когато всички фирми започнат регулярно да доставят бройките по обещания график. Разговорът за "най-добра ваксина" вървял само в България, и само тук се създавало напрежение.