Идеята на ДПС е програмен кабинет за водородна икономика, цифровизация, чисти води и храни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9542428 www.24chasa.bg
Ръководството на ДПС на последната партийна конференция

Формулата му за новата власт: всички, влезли в парламента, сядат на една маса около тези 4 приоритета и излъчват министри експерти, които да ги реализират

Всички партии, които получат достатъчно гласове, за да влязат в следващия парламент, да седнат на една маса и да изготвят обща програма за развитие на България, която да се следва от експертен кабинет. Такава идея лансират от ДПС като решение за следващото правителство.

Тази формула дава

възможност на

движението да бъде

във властта, без

реално обаче да

влиза в коалиция

В понеделник в интервю за “24 часа” политологът Димитър Ганев обясни, че ДПС още отсега мисли няколко хода напред и добре си дава сметка, че съставянето на правителство след изборите ще е тежка задача. Затова има рецепта за него, основана на програмата им за ускорено догонващо икономическо развитие на страната.

Знаково е, че лидерът Мустафа Карадайъ постоянно повтаря “програма за ускорено развитие”, подчерта Ганев и така фокусира вниманието върху нея.

Истината е, че ДПС отдавна и много методично подготвя и лансира тази своя идея. А фундаментите на въпросната програма са качени и на интернет страницата му. За първи път “ускореното развитие” бе мащабно прокламирано от партията в кампанията ѝ за местния вот през 2019 г., но тогава па̀рата бе в свирката на кметските битки, не в дългосрочна национална визия и този факт остана някак незабелязан от другите политически играчи.

В изминалата пандемична година обаче идеята за подобно експертно правителство е лансирана от движението в различни варианти неколкратно. Това стана и в разгара на големите протести срещу правителството. Още на 2 септември 2020 г., на откриването на пленарната сесия, лидерът Карадайъ заговори, че ако кабинетът “Борисов” подаде оставка, то именно едно

такова правителство

може да довърши

мандата му

Досега не се е чуло идеята да среща официална подкрепа от някоя друга партия. От ГЕРБ неведнъж твърдо са заявявали, че няма да управляват с ДПС. БСП са много предпазливи след кабинета “Орешарски”. Всъщност и в движението не са особено отворени към партньорство със социалистите. За патриотите “по устав” такъв съюз е забранен, а напиращите да влязат в парламента опозиционери от площада старателно избягват темата.

Макар формулата на ДПС да е за експертен кабинет, все пак първа негова цел си остава завръщането във властта. Тази заявка бе направена от Карадайъ на конгреса на движението през декември, който ще бъде запомнен и със знаковото приветствие от турския президент Ердоган. Най-важната цел на ДПС е да има значимо участие в местната, законодателната и изпълнителната власт, обяви тогава председателят.

Политиката на движението не е да бъде опозиция до дупка, потвърди недвусмислено и зам.-председателят Хасан Азис пред bTV тази неделя.

Самата програма за ускорено догонващо развитие на България беше обявена в края на 2018 г. с подкрепата на почетния председател Ахмед Доган. Още при обиколките за евроизбори през май 2019 г. е била представена на актива по места. Чиста храна, вода, въздух, зелена енергия, високи технологии,

включване на

свободните граждани

във формирането

на политическите

решения

и в тяхната реализация са разписани като приоритети в нея. Акценти са и образованието, подкрепата и насърчаването на инвестициите от страна на държавата и развитие на икономиката.

Още преди ЕС да финализира Зелената сделка, движението заговори за настройване на икономиката спрямо изменението на климата и околната среда. “Трябва да сме активни в цифровизацията и водородната икономика.

Водородът

ще направи

България енергийно

независима

Ще промени начина, по който се движим, топлим, индустрията, в която работим. Чисто, при това и евтино”, обясни Карадайъ пред актива през декември. Приоритетите от тази програма се припокриват с бюджета на ЕС и еврофондовете за програмния период до 2027 г. По обявената от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен Зелена сделка се очаква България да получи над 2 млрд. евро.

Как да се разпредели този огромен ресурс - около това новите парламентаристи със сигурност трябва да седнат на една маса след 4 април. ДПС е отворено за партньорство с всички партии, които са евроориентирани, подчерта Карадай и тези дни, докато внасяше документите в ЦИК.