Подвижната урна в дома на болен се подава на 1,5 м

https://www.24chasa.bg/novini/article/9542879 www.24chasa.bg

1,5 м дистанция трябва да спазват членовете на подвижните секции, когато влизат в дома на избирател с трайни увреждания или на човек в карантина. Това стана ясно от решението на ЦИК за реда за образуване на подвижни секции.

Два вида мобилни урни ще има на 4 април. Едните са само за хора с трайни увреждания, които не могат да стигнат до секция. Другите - само за коронаболни. Ако пък избирател с увреждания се разболее от COVID, ще бъде посетен от мобилна секция за хора под изолация.

В защитни костюми ще са облечени тези, които влизат при карантинираните. ЦИК ще вземе допълнително решение за тях. Членовете на другите мобилни секции ще обикалят само с маски и ръкавици.

Комисията изпрати вчера писмо до кметовете на общини, с което им указва до 1 март да направят консултации за съставите на подвижните секции “в условията на евентуалност”, за да има време за ваксини.

Изисквания за 1,5 м дистанция ще трябва да спазват и анкетьорите, които ще правят екзитполове в изборния ден. Те също трябва да носят маска и ръкавици.

Дългогодишни членове на секции в Раковски пък отказват за участват на 4 април заради католическия Великден, съобщи БНР. Радослав Ночев, който е оглавявал и ОИК там, за първи път от 10 г. нямало да изпълни гражданския си дълг. Общността напразно се надявала президентът да смени датата.