Изслушаха в комисия номинирания за министър на правосъдието на САЩ Гарланд

https://www.24chasa.bg/novini/article/9542950 www.24chasa.bg
Мерик Гарланд. Снимка Ройтерс

Съдията Мерик Гарланд, кандидатът на Джо Байдън за поста министър на правосъдието на САЩ, увери днес членовете на комисията по правосъдие на американския Сенат, че ще превърне борбата срещу екстремизма в приоритет за мандата си, след нападението на привърженици на Доналд Тръмп срещу Конгреса, предаде Франс прес.

Гарланд, който сега е начело на апелативен съд във федералната столица, заяви, че заплахата на крайната десница е най-голяма от 1995 г. досега, когато антиправителствен активист извърши атентат срещу федерална сграда в Оклахома сити и убит 168 души. Гарланд направи директен паралел между този атентат и нападението срещу Конгреса.
"Това беше най-отвратителна атака срещу демократичния процес, която някога съм виждал и една атака, която аз не очаквах никога да видя", заяви той. Гарланд предупреди, че нападението срещу Конгреса няма да бъде обезателно единствено. "Изправени сме пред един по-опасен период от този в Оклахома сити", допълни той и обеща, че първи приоритет ще бъде за него борбата с вътрешния екстремизъм.

Гарланд освен това обеща да направлява съдебното преследване на белите супремасисти и на други лица, които са участвали в щурма на Конгреса, без да споменава бившия президент на САЩ.

Най-малко 230 души, сред които много привърженици на републиканския милиардер, бяха вече обвинени заради участието им в атаката срещу Конгреса. Разследвания се водят срещу стотици лица.
На изслушването в сенатската комисия Гарланд обеща освен това да защити от политически влияния министерството на правосъдието, чиято репутация пострада по време на мандата на Тръмп.

"Това е моята визия за министерството на правосъдието, за да упражнява то закона по един справедлив и безпристрастен начин, без да се съобразява с никого или с политическите партии", увери Гарланд, чиято репутация е на почтен и скромен човек.

Той заяви, че като министър на правосъдието няма да бъде адвокат на президента, а на САЩ и подчерта, че ще внимава много нито едно разследване да не започва поради пристрастна причина.

Гарланд акцентира и върху спешната нужда от борба срещу съдебните неравенства, с които се сблъскват хората от етническите малцинства в САЩ. Той обеща на първо място борба срещу насилието и расизма в различните полицейски служби.

Гарланд подчерта, че политиката на нулева толерантност по въпроса за имиграцията, прилагана от администрацията на Тръмп, е била срам. "Не мога да си представя нещо по-лошо от раздялата на родители и техните деца", каза той, визирайки раздялата на семейства на незаконни имигранти при управлението на Тръмп.

По време на изслушването в комисията Гарланд беше добре приет и от републиканските сенатори.

Гарланд беше кандидат на Барак Обама за Върховния съд преди четири години, но номинацията му тогава бе блокирана от републиканците, които имаха мнозинство в Сената. Тогава те изтъкнаха като аргумент, че приближават избори и не може да се номинират нови членове на Върховния съд.

Изслушването на номинирания за министър на правосъдието Гарланд в сенатската комисия по правосъдие е ключов етап от одобряването му от целия Сенат за поста.