Д-р Симидчиев: Ефектът от ваксините е отличен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9543055 www.24chasa.bg
Д-р Александър Симидчиев. Кадър NOVA NEWS

"Имаме данни от реалната практика вече и като цяло ефектите от ваксините са много добри, дори отлични", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS пулмологът от МВР болница - София д-р Александър Симидчиев.

Лекарят сподели мнението си, че в Израел се се подготвили много по-рано за ваксинация, затова имат такива резултати, докато в България все още разделението в мнението относно ваксините е твърде голямо и е една от причините за ниския процент ваксинирани хора, а в Сърбия това не е така и затова и процентът на ваксинация е различен, а те имат имного ваксини от Русия.

"Относно ваксините има два типа говорене - медицинско и политическо, двете трябва да се разделят. Трябва да се говори много повече върху медицинските проблеми", категоричен е пулмологът.

"Прекаралите COVID не е нужно да бързат да се ваксинират. При новите ваксини алергените са изключително малко, по-скоро страничните ефекти са болки в мускулите, вдигане на температура, подуване и зачервяване на мястото, където е поставена ваксината, но те са за кратко време", поясни още специалистът.

Д-р Симидчиев информира, че вече има резултати, които показват, че при поставяне на първата доза се получава 50% защита на организма от вируса, а при втората се отива над 80%. Той сподели и заключението, че поставянето на ваксината не е такъв проблем за хроничноболните, както се е предполагало, като същото важи и за онкоболните.

"Ваксините са единствения начин да се върнем към нормалния си живот", заключи д-р Александър Симидчиев.