"168 часа": За най-ценните агенти на ДС не се водела документация

https://www.24chasa.bg/novini/article/9543736 www.24chasa.bg
Григор Шопов, заместник-министър на МВР, пряко отговарящ за ДС, също поддържал своя агентура. Двама-трима от тях били на изключително високи позиции.

Първи в огъня попаднали сведенията за “нелегалите”, действащи под прикритие навън

Григор Шопов и шефовете на управления също поддържали своя агентура

В Държавна сигурност не са описани никакви данни или доклади на особено ценните агенти. Това съобщиха няколко бивши служители пред "168 часа". За тази практика не е издавана заповед и не е официализирано, но негласно се е наложило през 80-те.

"Не съжалявам, че през последните години решихме да не регистрираме никъде най-ценните агенти. Вербувахме ги по същия начин, както и останалите, но нищо не описвахме - нито разговорите, нито срещите, нито това, което докладваха", разказа о.р. полк. Любен Левичаров.

Обикновено

тези тайни сътрудници

били т.нар. перспективни кадри,

които имат потенциал да се издигнат един ден. Полковникът признава, че днес има много известни личности, които са сътрудничили на ДС в тази категория. Но фактът, че са били агенти на мрачната Държавна сигурност, никога няма да излезе наяве, тъй като са унищожени дори и картончетата им.

Колко са тези хора, Левичаров не се наема да каже.

А най-ценните сътрудници са контактували с шефовете

на управления и дори заместник-министрите. Министърът като политическо лице не е имал своя агентура, но Григор Шопов и останалите от неговия ранг са поддържали, заяви Бончо Асенов. Според него двама-трима от информаторите на Шопов са били с изключително влияние в обществото. И досега никъде не са излезли данни, че са работили под някаква форма и за ДС.

Какво се случвало, когато подчинен на заместника или на шефа на управлението поискал да вербува агент на своя началник, както и какво е станало с досиетата на Първо главно управление по направление "Н", четете ТУК.