Шанхай тества приложение и банкови карти за плащания с дигитална валута

https://www.24chasa.bg/novini/article/9543811 www.24chasa.bg

Автоматите в някои метростанции на Шанхай вече приемат дигитални юани, като част от тестовете на офлайн приложение за дигитална валута, което се популяризира в целия град.

То бе изпробвано в магазини и болници, съобщават местните медии, цитирани от Радио Китай.

Потребителите могат да правят плащания чрез приложение на мобилния телефон или банкова карта на местата, които приемат дигитални валута или портфейли.

В момента единствено поканените да участват в тестването могат да използват дигиталната валута. Те получиха определени суми в дигитални юани преди Китайската нова година.

Дигиталният юан е нова експериментална валута на Китайската народна банка. Разработката и приложението му ще съдейства за задоволяването на нуждите от законна валута на цифровата икономика, както и за създаването на повече удобства и по-добра сигурност при плащанията на дребно.

Подобни тестове на Китайската народна банка стартираха и в други китайски градове като Пекин, Суджоу и Шънджън.

В сравнение с хартиените банкноти, дигиталният юан е по-лесно да бъде проследен и контролиран, което е в помощ на борбата с прането на пари, финансирането на тероризма, укриването на данъци и корупцията, твърди Ли Фън, професор в Китайската академия за финансови изследвания към Шанхайския университет Дзяотун.