Китайската армия ще изгради нова система за военни учения

https://www.24chasa.bg/novini/article/9543863 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

В събота китайската армия обяви, че ще изгради нов тип система за учения, която ще подобри военната подготовка във всички аспекти.

Тя ще гарантира, че ученията на Народната освободителна армия се доближават до реални ситуации, за да може да се реагира бързо на променящата се ситуация в света и външни заплахи, заявиха китайски военни анализатори в неделя. С приоритет ще бъде не само интензивното обучение на войници, но и на командири, се казва в съобщение на официалния вестник на Народната освободителна армия „PLA Daily“, предава радио Китай.

Според китайския военен експерт Сун Джунпин, в сравнение с предишната новата система за обучение ще акцентира повече върху доближаването на ученията до реална битка, до такава степен, че и двете да са почти идентични.

За разлика от армията на САЩ, която е по целия свят и постоянно е в битка, Китай не е водил истинска война от десетилетия, затова ученията са един от малкото начини за усъвършенстването на бойните умения, заяви друг китайски експерт в интервю за Глобъл таймс.

Китай си е поставил за цел да завърши модернизацията на националните отбранителни и въоръжени сили до 2035 г. и да ги трансформира напълно до световно ниво до средата на 21-ви век. Новата система за учения също е част от усилията за постигането на тази цел.