Бойко Борисов: Със самолет ще докараме ваксини, няма да чакаме тир (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9543970 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов е в "Неохим" в Димитровград заедно с вицепремиера Томислав Дончев Снимки: МС

 Премиерът е в "Неохим" в Димитровград заедно с вицепремиера Томислав Дончев                                                                                                                     

Благодарение, че преговорихте условията с "Газпром", запазихте 1000 работни места в завод "Неохим" в Димитровград, каза ръководителят на предприятието, което днес посети премиерът Бойко Борисов. С него е и вицепремиерът Томислав Дончев. 

Посещението на двамата бе предавано на живо в официалния  профил на Бойко Борисов във фейсбук.

Борисов оглежда цех в завода
Борисов оглежда цех в завода "Неохим".

Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България, каза премиерът. А Дончев допълни, че 900 млн. лв. от предвидените 2 млрд. лв. са от Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите 828 млн. лв. са допълващо частно съфинансиране.

Бойко Борисов е на посощение в димитровградския завод
Бойко Борисов е на посощение в димитровградския завод "Неохим" и разговаря с ръководител на цех.

Вицепремиерът Дончев посочи, че в плана за възстановяване са предвидени пари за подкрепа на бизнеса. Един от стълбовете за подкрепа е точно за "зелен преход". Водят се преговори с Европейската комисия /ЕК/, за да се разшири обхватът на районите, за които ще се осигури финансова подкрепа за "зелен преход". От ЕК искат да са три пилотните района - Перник, Кюстендил и Стара Загора. България настоява те да са повече, включително и Димитровград.

"Сега продължаваме работа по Зеления пакт, за да се гарантира работата на завода и доходите на работниците", изтъкна Бойко Борисов.

Томислав Дончев предвижда допълнителна подкрепа за въглищни и въглеродноинтензивни региони на стойност близо 2,4 млрд. лева за България. Това са двете линии, по които може да се възползва и заводът в Димитровград за трансформиране на производството си в нискоемисионно.

По думите му колкото по-рано се започнат опитите за употребата на водород в производствата, толкова по-добре, защото той все още е в ранна фаза.

"Три неща трябва да знаят хората. Много здраво стъпихме в преговорите с "Газпром" - с над 50% намалихме цената в преговорите. Така заводът си върна част от дадените пари (17 млн. лева - б.р.). Освен това хората си запазиха работата. Интерконекторът с Гърция ще е готов до края на годината. Ако беше лесно - да са го направили сега. Аз знам как се водят преговори с "Газпром", допълни премиерът Борисов.

"Сега продължаваме работа по Зеления пакт, за да се гарантира работата на завода и доходите на работниците", изтъкна Бойко Борисов. Освен това интерконекторът с Гърция се строи и в края на годината ще да бъде готов. Това ще позволи в страната ни да се внася всякакъв вид природен газ.

Толкова бързо се развиват нещата по "Зеления пакт", че 2030 г. съвсем скоро ще дойде, каза премиерът Бойко Борисов.

"Работете и се пазете. Ето сега върви ваксинирането. От сутринта съм водил разговори. Обмисляме да пратим самолет да докара ваксините, а не да ги чакаме с тир за два дни. Ваксините са единственото решение да живеем. Сега имаме много заразени - вълната ще се вдигне, заради това единственото решение е ваксината", категоричен бе Бойко Борисов.

"Ние се ваксинирахме по естествен път", каза вицепремиерът, който визира, че и той, и премиерът преди време изкараха коронавируса.

"Да, и двамата го изкарахме - не е хубаво... Все едно си в затвор 25-30 дни", призна Борисов.       

Управата на завода специално благодари на министър-председателя за успешно проведените през миналата година преговори с „Газпром“, вследствие на които цената на природния газ за България бе намалена с над 40 %. „Благодарение на това, което направихте с договарянето на намаляването на цената на газа, ние успяхме да разширим своите пазари, тъй като в момента имаме най-конкурентните цени на природен газ в цяла Европа“, отбелязаха от ръководството.