"Железница" готов до месец, остават да се прокопаят 50 метра

https://www.24chasa.bg/novini/article/9544020 www.24chasa.bg
Премиерът Борисов провери строителството на съоръжението. С него беше ген. Мутафчийски.

 "Джи Пи Груп" е строителят на най-дългият пътен тунел у нас

През март ще може да се минава през тунел “Железница” на магистрала “Струма”. Още 50-60 метра и тунелите ще бъдат завършени. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който провери строителството на съоръжението на място в понеделник. От видео, качено във фейсбука му, става ясно, че с него е председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

“Март месец ще може да преминем от единия до другия край на тунелите. Идеята е, стане ли готово, в едната посока да се пътува, което ще облекчи трафика в района”, обясни премиерът.

Той съобщи, че и двата тунела се работят едновременно, а след като са готови, 10-те километра ще се минават за минути. Изпълнител на проекта е компанията "Джи Пи Груп".

“Затова ваксинирайте здраво, лекувайте хората, за да ги върнем по-бързо към нормалния живот”, призова Борисов и изтъкна, че за разлика от много други държави, у нас строителството по време на пандемия не е спряло.

“Железница” е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще има две отделни тръби за движение с дължина по 2 км. Съоръжението се изгражда по нов австрийски метод, като ще има всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, написа по-късно във фейсбук министър-председателят. И добави, че виадуктът преди тунела се изгражда по технологията “потактово избутване” на горното строене с хидравлични крикове.