Вирджиния може да стане първият южен US щат, премахнал смъртното наказание

https://www.24chasa.bg/novini/article/9544073 www.24chasa.bg
Ралф Нортъм СНИМКА: РОЙТЕРС

Вирджиния е на път да стане първият щат в американския Юг и 23-ият от общо 50 в САЩ, премахнал смъртното наказание, предадоха световните агенции.

И двете камари на щатското законодателно събрание, контролирани от Демократическата партия, одобриха законопроекта. Той ще влезе официално в сила, след като бъде подписан от губернатора Ралф Нортъм, също демократ - нещо, което се смята за нещо сигурно.

"Това е важна крачка напред по пътя към това нашето наказателно правосъдие да стане честно и справедливо за всички", заяви губернаторът на Вирджиния в съвместно изявление с председателите на двете камари на щатското законодателно събрание. В текста се отбелязва, че във Вирджиния са били екзекутирани повече хора, отколкото в който и да било друг американски щат".

"Време е да спрем тази машина за смърт. Смъртното наказание не е честен и ефективен инструмент на наказателното правосъдие", подчертават ръководителите на изпълнителната и законодателната власт във Вирджиния, предаде БТА.

Във Вирджиния са били изпълнени близо 1400 смъртни присъди. Първият екзекутиран там е предполагаем испански шпионин през 1608 г. (по онова време бъдещият американски щат е английска колония).
От 1976 г. във Вирджиния са били изпълнени 113 смъртни присъди.
В САЩ има тенденция на все по-малко използване на това наказание, отчасти заради промяната на общественото мнение. Миналата година в страната бяха екзекутирани общо 17 човека. За първи път в историята на САЩ бяха изпълнени повече смъртни присъди, постановени на федерално равнище, отколкото на щатско - съответно 10 срещу 7 в пет щата.

В страната не бе изпълнявана федерална екзекуция близо две десетилетия, преди администрацията на предишния президент, републиканеца Доналд Тръмп, да прокара тяхното възобновяване. Неговият наследник на поста, демократът Джо Байдън, е противник на смъртното наказание и обеща да го отмени на федерално равнище.