Постоянен арест за Мурат и Светослав, обвинени в трафик на 400 кг хероин през Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9544402 www.24chasa.bg

Апелативният съд във Варна потвърди мерките за неотклонение на двамата мъже, обвинени за контрабанда на над 400 кг хероин.
Наложените от Варненския окръжен съд мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата мъже, обвинени за контрабандата на над 400 кг хероин, бяха потвърдени от състав на Апелативния съд във вторник.

Както "24 часа" писа, през изминалата седмица окръжният съд уважи искането на окръжната прокуратура и наложи най-тежката мярка за процесуална принуда на 35-годишния бизнесмен от Шумен Мурат Каймакчъ и 45-годишният митничар от Търговище Светослав Филев.

Двамата бяха привлечени към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително - престъпление, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 15 г. и глоба от 100 до 200 хил. лева.

Мурат като собственик на фирмата получател на дрогата и митническият инспектор Светослав Филев са  участвали в
пренасянето на високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг. Наркотикът беше намерен на 7 февруари при проверка на контейнери, пристигнали на пристанище "Варна запад" от Дубай със страна на произход на пратката Ислямска република Иран.

Хероинът бил скрит в 487 пакета, разпределени в 71 ролки покривни платна с подложка (битумни ролки) с изрязани в тях тайници. По цени за нуждите на наказателното производство, стойността му може да варира от 26 до 36 милиона лева, като пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.