Двама са задържани за кражба на 18 700 лв. в добричко село (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9545127 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Двама мъже са задържани за кражба на пари от къща в село Паскалево - съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич.

На 22 февруари, около 9 ч., е получено съобщение за извършена кражба от частен имот. Установено е, че за времето от 1 до 22 февруари неизвестен извършител е проникнал в къщата.

По данни на тъжителя липсва сума от 18 750 лева. След незабавни полицейски действия са разкрити извършителите. С полицейска мярка за срок от 24 часа са задържани двама братя - на 33 и 44 години, и двамата от Паскалево.

На два адреса - в селото и в град Добрич, е намерена част от отнетата сума. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата. Работата по него продължава.

Районната прокуратура в Добрич повдигна обвинения на двамата братя от Паскалево за кражбата. 44-годишният Б.Б. е привлечен към наказателна отговорност за кражба, а неговият по-малък брат – Д.Б. (33 г.), за вещно укривателство, тъй като е получил и се е възползвал от част от откраднатите пари. Д.Б. е извършил деянието в изпитателен срок на предходна присъда, влязла в сила.

В края на януари тази година, Б.Б. , който бил съсед на възрастния мъж, отишъл в дома на жертвата под претекст да гледат заедно футболна среща. Докато гледат мача, 88-годишният домакин излязъл от къщата, за да донесе дърва. В това време, „гостът“, който и друг път бил посещавал стареца, намерил скритите в шкаф около 19 000 лв. и ги откраднал, а малко по-късно си тръгнал от дома на съседа си. След като извършил престъплението, Б.Б. споделил за стореното със своя брат – Д.Б., и му дал част от парите. 33-годишният мъж се възползвал от сумата и я изхарчил за свои нужди, като си купил и лек автомобил.

При проведените действия по разследване на случилото се, след претърсвания на адресите на двамата братя, е намерена част от откраднатата сума – около 10 000 лева. Парите са иззети. Наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура – Добрич е внесъл искане за налагане на запор над автомобила, закупен с откраднатите пари.

Към момента двамата мъже са задържани за срок до 72 часа и предстои внасяне в съда на искане за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо тях - „Задържане под стража“.