Чешките интензивни отделения са изключително натоварени заради COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9545348 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Натискът върху интензивните отделения в Чехия се засилва толкова бързо, че страната може скоро да потърси помощ от други държави, предаде ДПА.

Почти няма свободни легла за лечение на пациенти с Ковид-19 в интензивните отделения, предупреди заместник-министърът на здравеопазването Владимир Черни. Той заяви, че здравната система на страната никога не е бола подлагана на толкова интензивно натоварване, предава БТА.

Чехия е започнала да преговаря за възможна помощ от други страни, добави заместник-министърът. Но засега пациентите ще продължат да бъдат преразпределяни в страната към по-слабо засегнати райони.

Съседна Германия е предложила да приеме най-малко 9 пациенти, нуждаещи се от лечение в интензивно отделение.

Освен намаляващия болничен капацитет, голям проблем е и липсата на квалифициран здравен персонал. В момента в чешките болници се лекуват над 6500 пациенти с КОВИД-19, като над 1300 се нуждаят от интензивни медицински грижи. С 968 нови инфекции на 100 000 жители в рамките на 14 дни, Чешката република има най-голям брой случаи в Европейския съюз, според последните сравнителни данни на здравната агенция на блока.

В същото време налагането на по-строги изисквания за носене на маски от категория FFP2 на места с много хора като супермаркети и обществен транспорт беше отложено за четвъртък. Първоначалният план беше то да влезе в сила вчера, но в много аптеки и магазини се изчерпаха маските.