Протести в Тбилиси след ареста на опозиционен лидер (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9545729 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Ройтерс

Няколко хиляди поддръжниците на опозицията протестираха днес в Грузия срещу силовия арест на водещ политик, който рискува да влоши политическата криза, обхванала кавказката страна след парламентарните избори през октомври миналата година, предаде Франс прес.

В края на следобеда протестиращите се събраха пред сградата на правителството в Тбилиси, за да протестират срещу ареста на Ника Мелия и да поискат предсрочни избори, предава БТА. 

Задържаният политик е лидер на главната опозиционна партия "Единно национално движение" (ЕНП). Той беше отведен днес от централата на оглавяваната от него партия. Стотици полицаи от силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу негови поддръжници и лидери на всички опозиционни партии, които от близо седмица се намират в палатков лагер пред сградата.

При спецакцията, порицана от западните съюзници на Грузия, бяха задържани и десетки поддръжници на опозицията.

Грузинското вътрешно министерство подчерта, че полицията "е използвала пропорционална сила и специални средства".

В излъчено по телевизията послание говорителят на управляващата партия Иракли Кобахидзе защити операцията и заяви, че "поляризацията" на грузинското общество се дължи на "престъпници, които правят политика, а не на изпращането на един от така наречените политици в затвора".

Лидерът на партия "Лело" Мамука Хазарадзе, противник на правителството, призова за "неуморна и мирна" борба за демокрацията. "Освобождаването на политическите затворници и предсрочните парламентарни избори са единственият възможен път за слагане край на кризата", подчерта той пред медиите.

В четвъртък миналата седмица премиерът Гиорги Гахария подаде оставка и каза, че има разногласия в управляващата партия относно прилагането на решението за задържане на опозиционния лидер, обвинен в организиране на "масово насилие", за което може да получи до 9 години затвор. Мелия отхвърля обвинението, твърдейки, че мотивите, който стоят зад него, са политически.

След парламентарните избори през октомври опозиционните партии заявиха, че резултатите са фалшифицирани, припомня АФП.