Синдикатите в МВР против уволнението на полицаи, били на COVID купона в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/9545953 www.24chasa.bg

"СФСМВР категорично не приема предопределянето, чрез медийни изявления или следствие на публикации, за налагане на дисциплинарни наказания „уволнение“ на служители от ОДМВР гр. Сандански, без събиране и установяване на доказателства за вина съгласно съответните нормативни разпоредби, както и това да се случи преди приключване на административно производство, с което компетентните за това органи да установят по категоричен начин наличие на нарушение и нарушители и наложат съответното административно наказание." Това се казва в становище на синдикалната организация на служителите в МВР.

Преди седмица четирима полицаи участваха във веселба по повод раждането на син на горски служител в заведение рай Сандански, което не би трябвало да работи.
Оттам признават, че при установяване от компетентните органи на нарушение на заповед на министъра на здравеопазването, свързана с проотивоепидемиологични мерки, от служителите на МВР, то те трябва да понесат административна санкции. Но много спорен оставал въпросът за дисциплинарната отговорност, видът на дисциплинарно наказание и най-вече спазване на нормативни разпоредби в този процес.
"Считаме, че в случая е налице предубеденост и предрешеност, като се акцентира на служебно положение и професия. Създава се впечатление за самоцелно възмездие, което не води до благоприятни последствия нито за извършилите нарушението, нито за обществото, нито към останалите служители на МВР, нито за МВР като институция призвана да защитава закона", допълват от синдиката.
Твърдят, че подобни нарушения от представители на други професии, станали достояние на широката общественост, без да се стига до уволнение.
"Предизборната обстановка не би трябвало да е причина за силно емоционална и доста прибързана реакция, преди да е приключило дисциплинарното производство и то проведено при спазване на съответните разпоредби. Не бихме искали да мислим, че случаят е и удобен повод за изместване центъра на общественото внимание от други, доста по сериозни за МВР и държавата, проблеми", категорични са от синдиката.