Строежът на 3-и и 4-и блок на румънската АЕЦ ще струва 7 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/9546054 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Строежът на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ Черна вода ще струва 7 милиарда евро, а строителните дейности се очаква да започнат през 2024 г., заяви днес Космин Гица, генерален директор на националната компания Нуклеарелектрика, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА. 

"На път сме да финализираме проучването за осъществимост, направихме осъвременяване на проучването от 2012 г. Предстои в скоро време да представим в Общото събрание на акционерите предложение за стартиране на този проект", заяви той.

На въпрос каква е общата стойност на проекта за двата реактора, Гица уточни, че според направените досега оценки се очаква стойността да възлезе на около 7 милиарда евро.

По думите му в идеалния случай окончателното инвестиционно решение и започването на строителните дейности се предвиждат за 2024 г., а влизането в експлоатация на единия от блоковете се очаква да стане в края на 2030 г. или началото на 2031 г.

На 9 октомври 2020 г. във Вашингтон беше парафирано междуправителствено споразумение между Румъния и САЩ, което позволява сътрудничество във важни за Румъния области, включително в областта на атомната енергетика - за строежа на трети и четвърти блок и ретехнологизацията на първи блок на АЕЦ Черна вода.

Единствената атомна електроцентрала в Румъния функционира в момента с два реактора, които произвеждат около 20 процента от потреблението на електроенергия в страната.