Новите болни с 32% нагоре. Опасно близо сме до нови мерки (Графики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9546294 www.24chasa.bg

- Смъртността засега остава сравнително ниска - средно 37 жертви на ден за седмицата

- Най-добра седмица в Европа за сезона

Броят на новите заразени се покачва за четвърта поредна седмица и достигна средно 1120 на ден. Това е с 32% повече от предходната.

Направени са почти 70 хиляди теста, като 11,2% са положителни при 9% седмица по-рано.

Активните болни са се покачили с 4000 души и вече са 27 629. При настанените в болница ръстът е 15%, а на пациентите в интензивните отделения - със 17%.

Въпреки неприятната тенденция за повишаване на заболелите положителните проби засега се движат на средни нива около 10% при близо 40% в седмиците на пика в края на 2020 г. Болниците и спешните отделения са натоворени около 40% от максималния им капацитет.

От понеделник (1.III.) предстои отварянето на заведенията у нас. Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи 200 заболели на 100 000 население на двуседмична база като критичен праг, след преминаването на който трябва да се преразгледа решението за отваряне. Към вторник (23.II.) числото на новите случаи за страната изчислено по този начин, е 199 (виж таблицата).

За последния месец то се е повишавало с по 30 на седмица. Ако тенденцията се запази за още 3 седмици, има опасност да достигне 300 нови заразени на 100 хил. население - друго критично число, посочено от шефа на “Пирогов” проф. Асен Балтов за праг, след който предстои връщане на някои от мерките. Очаква се подобна непредвидимост на ситуацията да накара част от ресторантьорите да изчакат с отварянето известно време, докато опасността от връщане на ограниченията отмине.

При смъртността обаче рекордно ниските нива за сезона от миналата седмица се запазват. Средно 37 българи са умирали на ден при 36 предишната седмица. Със средно 5,3 жертви на ден на 1 млн. население сме на 14-о място в класацията на смъртността.

Пандемията в световен мащаб продължава бавно да отслабва. За 7 дни новите случаи са с 5% надолу, а умрелите - с 15%. В черната класация почти всички страни отбелязват голям спад на жертвите. Португалия и Великобритания вече са със смъртност под 10 на милион. На първо място отново е Словакия, но и там вече тенденцията е към подобрение.