Османи: ЕС изпраща лошо послание, оставяйки Западните Балкани без ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9546553 www.24chasa.bg
Буяр Османи СНИМКА: Ройтерс

Република Северна Македания, чиято ваксинационна кампания срещу КОВИД-19 точно започна в много малък мащаб, е "странична щета" от европейската стратегия, заяви днес Буяр Османи, министър на външните работи на страната, която иска да се присъедини към ЕС, съобщава АФП.

"Лошо послание бе изпратено от ЕС, оставяйки района (на Западните Балкани - бел. АФП) без ваксина", каза Османи в интервю за АФП в рамките на визита в Париж.

Република Северна Македония започна на 17 февруари ваксинационната си кампания благодарение на дарение от Сърбия на няколко хиляди дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех, но страната не се е възползвала от политиката за централизирани покупки на страните от ЕС, предаде БТА.

В рамките на ЕС ваксинацията започна в края на декември.

Република Северна Македония се надява освен това да получи доставки на ваксината на Астра/Зенека през март чрез системата Ковакс.

Ние предплатихме миналата година 800 000 дози чрез тази система и също така сключихме директен договор с Пфайзер, но все още не сме получили нищо. Опитваме се да осигурим китайски ваксини, добави министърът.

200 000 ваксини от китайската ваксина Синофарм се очакват в края на месеца.

В района само Сърбия е започнала ваксинация в голям мащаб благодарение на споразумения, сключени директно с фармацевтичните компании, отбелязва АФП.

Република Северна Македония, която се присъедини към НАТО миналата година, се стреми отдавна към присъединяване към ЕС.

Блокирана в продължение на дълго време от вето от страна на Гърция, сега тя е спирана от България, която разглежда езика на Северна Македония като диалект на българския и отхвърля термина "македонски език", отбелязва АФП.

Въпросите за идентичността не би трябвало да са условие за процеса на европейска интеграция. Ние не искаме преференциално отношение, ние искаме само справедлив процес, основан на обективни политически и икономически критерии, изтъкна Османи. Той каза, че е "уверен" в близкото разрешаване на спора.

Ние сме готови да обсъждаме на научни основи нашите съответни прочити на историята, за да намерим общи точки, да премахнем от нашите книги по история стереотипите, които тровят нашите отношения. Но ние никога няма да приемем историята да се обсъжда с цел да се преразгледа идентичността на нашата суверенна нация, посочи Османи.