“Левски” и ЦСКА заедно в листите на социалистите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9546616 www.24chasa.bg
ЕМИЛ ВЕЛЕВ - КОКАЛА

Футболните легенди Георги Георгиев - Гецата, Емил Велев - Кокала и Христо Марашлиев в гражданската квота на БСП

Журналистът и издател Иван Гранитски втори след Нинова в София

Изпълнителното бюро предлага май почти изцяло нова листа в Пловдив

Двата вечни противника на терена - “Левски” и ЦСКА, заиграват заедно за парламентарните избори. Футболни легенди от двата отбора влизат в листите на БСП от гражданската квота.

Това са бившият национал и настоящ треньор Емил Велев - Кокала, и червеният нападател Христо Марашлиев, който е син на легендата Димитър Марашлиев. Велев е

последният

треньор, извел

“Левски” до

шампионската титла

В момента има собствена школа.

Интересното е, че двамата попадат в една и съща листа - в 24-и МИР в столицата.

Имената им бяха одобрени от Изпълнителното бюро на БСП вчера. Червеното ръководство обсъди попълването на над 90 места за гражданска квота и коалиционни партньори в листите в цялата страна. Предстои окончателната им подредба да бъде одобрена от Националния съвет на партията. Всички кандидат-депутатски списъци

трябва да бъдат

регистрирани в

ЦИК до 2 март

Още една червена футболна легенда влиза в листите на БСП. Това е Георги Георгиев - Гецата, който бе част от легендарния национален отбор, постигнал най-големия успех на българския футбол - четвърти в света през 1994 г. Играл е и над 100 мача за френския “Мюлюз”. След края на спортната си кариера е президент на “Марица” - Пловдив, и спортен директор на ЦСКА - София. В момента е селекционер към БФС за юношите. Той ще е на 4-ото място в листата в Пловдив.

“Да, така е. Приех номинацията. Всичко стана много бързо”, каза Гецата пред “24 часа”.

Пловдивчанинът вече приема поздравления от приятели и привърженици. “Честито, стягаш ли костюмите за парламента”, насърчават го те. Той им отвръща с думите: “Все още е рано”.

Шансовете на Гецата за депутат обаче не са за подценяване, тъй като прогнозите са, че БСП

ще вкара поне

трима народни

представители

от Пловдив

Водач там е лидерката Корнелия Нинова, но тя може да влезе от 25-и столичен МИР. Втори в Пловдив, пак от гражданската квота, е проф. Иво Христов.

За третото място местната соцструктура избра с мнозинство настоящата млада депутатка Теодора Халачева. Тя обаче е от вътрешната опозиция и кръга на изключения от партията Георги Гергов. Затова Изпълнителното бюро е решило на нейно място да влезе бившият общински съветник и настоящ член на НС на БСП и предизборния щаб Иван Петков - Бебето. Той бе един от социалистите, от които

структурата сне

доверие и му

гласува отвод

при реденето на кандидат-депутатския списък в началото на февруари.

“Позитано” 20 обаче предлага на Националния съвет почти изцяло нова листа за Пловдив с включени едва неколцина от номинираните от структурата лица. Не влиза обаче настоящият депутат д-р Георги Йорданов, казаха запознати.

Втори след Нинова в 25-и МИР пък ще е журналистът и издател Иван Гранитски. Той е доктор на философските науки, член-кореспондент на БАН. Автор е на 40 книги поезия, литература, критика, изкуствознание и публицистика.

Четвърта от гражданската квота в 24-и МИР пък ще е актрисата и певица Нона Йотова, която и в момента е депутат.

Име в кардиологията влиза в листата в 23-и МИР, макар и на 14-о място. Доц. Стефан Найденов има над 15-годишен опит, няколко години е

сред “Лекарите,

на които вярваме”,

отличен от читателите на “24 часа”. От 2006 г. до момента работи в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести към УМБАЛ “Александровска”. Има над 60 научни публикации в национални и международни медицински издания.

Видният хирург

проф. Димитър Раденовски

пък е в листата във Видин. Той е бил изпълнителен директор (2007-2012 г.), а впоследствие член на борда на директорите на “Пирогов”. Управител на ДКЦ “Св. Иван Рилски” ЕООД. Член е на Българското хирургическо дружество и на Дружеството за спешна хирургия. Автор е на няколко книги.

На избираемото трето място в списъка в 23-и МИР в София ще е коалиционен партньор - лидерът на “Екогласност” Емил Георгиев. Шести в другия столичен МИР - 25-и, пък е председателят на Политически клуб “Тракия” Стефан Начев.

Сред имената от гражданската квота в червените листи е о.р. бригаден генерал Цветан Харизанов, бивш началник на Националния военен университет “Васил Левски”, който ще е кандидат-депутат от Сливен.

Председателят

на Българския

ветеринарен съюз

д-р Трифон Цветков също е в списъците на социалистите.

И известни преподаватели се включват в надпреварата - в Смолян ще е доц. д-р Христо Беров, който преподава история в СУ “Св. Кл. Охридски”, в Бургас - проф. д-р Юлия Йоргова-Форд, която е професор по администрация и управление и декан на Центъра по икономически и управленски науки в Бургаския свободен университет, а във Варна проф. д-р Маринела Грудева, доктор по педагогика в Медицинския университет там. В русенската листа пък ще е Теодора Евтимова - директор на Регионалната библиотека “Любен Каравелов”.