10 области минаха критичния праг от 200 заразени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9546637 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов провериха как работи мобилният екип в хасковското село Малево.

Борисов готов да прати самолет за ваксините, за да дойдат по-бързо

10 области в страната минаха критичния праг от 200 заразени на 100 хил. население за последната седмица, показват данните на Центъра по заразни и паразитни болести за разпространението на вируса. 200 нови болни средно за страната е обявеният от здравния министър проф. Костадин Ангелов показател за затягане на мерките. Засега решението за това остава на местите здравни власти.

Най-критично остава положението в Кюстендил. Тя е областта у нас с двойно по-голяма заболяемост - 446 на 100 хил. Там заповедтта за носене на маски на открито бе удължена до 7 март. Останалите девет, минали критичния праг, са Бургас, Шумен, Сливен, Хасково, Плевен, Пазарджик, Враца, София и Перник.

Освен тях в червената зона със заболяемост над 120 на 100 хил. са още девет области, т.е. две трети от страната са рискови.

Най-ниско разпространението на вируса за момента е в Търговище и Видин. Те са единствените области в жълто.

Рекорден от началото на годината брой новозаразени имаше у нас във вторник - 1925. Това са 14,5% от тестваните. А

настанените в

болница вече

са почти 4000

Ситуацията обаче за момента е сравнително спокойна, казват специалистите. Леки пикове и спадове са нормални за постваксинационния период на една епидемия.

Твърдо остава намерението ресторантите да отворят от 1 март, потвърди премирът Борисов. Интелигенто спазващите мерките заслужават това, добави той. Все пак не значело, че всички трябва да хукнат веднага на ресторант.

11 709 са ваксинирани в понеделник. Основно имунизациите се правят в болниците, защото повечето лични лекари още нямат осигурени ваксини. С чаканите до края на седмицата, проблемът ще бъде решен. Хаос в организацията според министъра няма. Призна обаче за логистичните проблеми с доставката на флакони до джипитата и необходимост от пренасочване от едно на друго място.

Да изпрати самолет, който да докара ваксините за 2 часа, а не да се чакат 2 дни да дойдат с ТИР, обмисля пък Борисов.

“Сега имаме много заразени - вълната ще се вдигне, заради това единственото решение е ваксината”, каза премиерът.

Призив хората да се ваксинират отправи и Русенският митрополит Наум.