Американските щати ще получат 14,5 милиона дози ваксина тази седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/9546887 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Американските щати ще получат близо 14,5 милиона дози ваксина срещу коронавирус тази седмица, което ще бъде близо 70-процентно увеличение в разпределянето на дози спрямо миналия месец, заяви днес говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Асошиейтед прес и БТА. 

Ограничените доставки на двете одобрени ваксини срещу КОВИД-19 затрудниха ускоряването на темпа на ваксинациите и това бе дори преди екстремните студове да забавят доставката на близо 6 милиона дози през изминалата седмица.

Количествата дози, които отделните щати ще получат, ще нарасне над онези 8,6 милиона на седмица, които получаваха по време на първата седмица от управлението на Джо Байдън. Миналата седмица Белият дом обяви, че щатите ще получат 13,5 милиона дози ваксини.

Белият дом съобщи миналата седмица, че е в процес на удвояване до 2 милиона на броя дози, изпращани директно в аптеките. Саки отбеляза също, че координаторът на Белия дом за коронавируса Джеф Зинц е казал на губернаторите днес, че аптеките ще усетят нарастване на доставките с близо 100 000 дози тази седмица.

Американският президент Джо Байдън каза, че всеки американец, който иска да се ваксинира, ще може да получи ваксина до края на юли.