"168 часа": Президентът, който победи Хитлер, създаде НАТО и наложи мира

https://www.24chasa.bg/novini/article/9547242 www.24chasa.bg

Успява да обедини личности като Чърчил, Рузвелт, Жуков, Сталин, Шарл Де Гол и ген. Патън и да спечели доверието им

Легендарният американски президент Дуайт Айзенхауер е митична фигура в американската армия. Под негово командване съюзниците печелят най-важните

битки срещу нацистите

по време на Втората световна война. През 1942 г. той е главнокомандващ на европейските операции и главен командващ на Обединените експедиционни сили в Северноафриканския регион. Благодарение на успехите му няколко месеца по-късно той вече отговаря и за Средиземноморските акции. Той е човекът, подготвил инвазията в Сицилия и проникването на съюзниците на Италианския полуостров.

През декември 1943 г. Дуайт Айзенхауер вече е безапелационният главнокомандващ на войските в Европа. Само година по-късно той е повишен във върховен главнокомандващ на Съюзническите експедиционни сили (SHAEF). Именно Айзенхауер планира решаващия десант в Нормандия през юни 1944 г., след което съюзниците победоносно обръщат хода на войната и навлизат в Южна Франция, а по-късно и в Германия.

Какво споделя после той за операцията, както и как печели доверието на толкова силни личности като Рузвелт, Чърчил, Де Гол и Шуков, четете ТУК.

Ген. Айзенхауер провежда дръзки операции, за да накара Хитлер да отстъпи.
Ген. Айзенхауер провежда дръзки операции, за да накара Хитлер да отстъпи.