Заради антисемитски цитат БНТ може да спре играта "Последният печели"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9548882 www.24chasa.bg
Орлин Горанов

Популярната игра на БНТ "Последният печели", чийто водещ е Орлин Горанов, може да спре от следващата седмица заради антисемитско изказване на шахматиста Боби Фишер, цитирано в изданието й от 23 февруари. Това заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред "24 часа".

Заради цитата 71 интелектуалци се подписаха под отворено писмо, в което питат: "Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?".

Цитатът на Фишер, изчетен по време на играта, е:

“Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.

Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: "Арбайт махт фрай". На български: "Работата ви прави свободни".

Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите."

Писмото на хората, възмутени от излъченото, е пратено до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, до СЕМ, до прокуратурата, както и до БТА, БНР, Би Ти Ви и Нова тв. То бе публикувано и във фейсбук профила на писателката Леа Коен, която също е сред подписалите се, като списъкът им продължава да нараства.

"Ще наложа най-тежките наказания по трудовия кодекс на всички виновни за допуснатото - дисциплинарно уволнение. Ще бъдат наложени материални санкции на продуцентите, а може да спра и предаването, докато не се изясни защо е допуснато това. Няма да го оставя в ефира, докато не получа уверенията, че екипът е контролиран, че продуцентът, редакторът, отговорният режисьор си вършат работата", каза Кошлуков пред "24 часа".

Решението какво се случва с тв играта ще бъде взето следващата седмица.

Подробности четете в хартиеното издание на "24 часа".