Ведомствата в Израел ще знаят имената на неваксинираните срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9550205 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Парламентът на Израел разреши днес на министерството на здравеопазването да съобщава на други власти в страната самоличността на хората, които не са ваксинирани срещу коронавируса. Това породи безпокойство за неприкосновеността на личния живот на хората, които отказват да се ваксинират, предаде Франс прес.

Мярката се съдържа в закон, приет с 30 гласа "за" и 13 "против", предаде БТА.

Законът дава на местните власти, на министерството на образованието и на някои членове на министерството на социалните дела възможността да се сдобият си имената, адресите и телефонните номера на хората, които не са ваксинирани. Целта на текста, който ще е с валидност 3 месеца или докато пандемията бъде обявена за приключена, е да позволи на тези органи да насърчават хората да се ваксинират, обръщайки се директно към тях, се казва в съобщение на парламента.

Израел инжектира с две дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех три милиона души, което е около една трета от деветте милиона жители на страната.

В неделя израелските власти вкараха в действие и "зелен бадж", който означава, че даден човек е получили втора доза на ваксината от най-малко седмица или че се възстановява от заболяването. Някои места в Израел ще бъдат достъпни само за хората с такъв "зелен бадж".