Министър Ангелов с гневен ултиматум към “АстраЗенека”: Спешно изпратете 52-те хиляди дози! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9550307 www.24chasa.bg
Костадин Ангелов

Очаква се недостиг на тази ваксина в цяла Европа

България е готова да изпрати още в четвъртък самолет, за да получи 52 000 дози от ваксината на “АстраЗенека”. Това е краткото съдържание на остро писмо, което министерство на здравеопазването е написало до фармацевтичната компания. Страната ни е недоволна от сериозното забавяне на доставките - на 1 март България ще получи вероятно само 52 хиляди дози от плануваните 142 хиляди.

Представител на ЕС, цитиран от Ройтерс, твърди, се се очаква “АстраЗенека” да достави през второто тримесечие на годината по-малко от половината дози от ваксината си, договорени с ЕС. Очакваният недостиг, за който досега не е съобщавано, идва след голямо намаление на доставките за първото тримесечие и

може да попречи на Европа

да ваксинира 70%

от пълнолетното население

до края на лятото, прогнозира Ройтерс. Служителят на ЕС, пряко участващ в разговорите с англо-шведската компания, казва, че тя е съобщила по време на поверителни срещи, че “ще достави по-малко от 90 млн. дози през второто тримесечие”, а ангажиментът на “АстраЗенека” според договора е от април до юни включително да изпрати 180 млн. дози.

ЕС е изправен пред забавяния на доставките и на ваксините на “Пфайзер”/“Байонтек” и “Модерна”. Учените зад тези продукти поставиха исторически рекорди за краткото време, в което ги създадоха. Но производителите се сблъскаха със сложен производствен процес, ограничени мощности и “задръствания” в ключови места от веригата за снабдяване със съставки.

“АстраЗенека” е ваксината, с която шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен избра да се ваксинира. Решението си тя обяви в сряда.

“Бих приела ваксината на

“АстраЗенека”, без да се замислям,

точно както продуктите на “Модерна” и “Пфайзер”/“Байонтек”, каза тя. Думите ѝ идват на фона на усилията на редица служители да гарантират, че дозите от Оксфордската ваксина, отказани от капризни германци, няма да отидат на вятъра, пише Ройтерс.

В Германия широкото предпочитание е към немската ваксина на “Байонтек” и властите се надпреварват да предлагат начини как да се оползотвори препаратът на “АстраЗенека”.

Според берлинска депутатка дозите трябва да отидат за бездомните от центрове за настаняване в града, а вътрешният министър Хорст Зеехофер предложи да се дадат на полицията.

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон каза, че Великобритания е поела риск с прекалено бързото разрешаване на “АстраЗенека”.

Официално проучване в Германия открива доказателства, че макар и ефективна, ваксината има по-тежки странични ефекти от двете RNK.

Същевременно спада броят на дневно ваксинираните във Великобритания. Властите обясниха, че причината е временното забавяне на доставките, както и запасяването, което гарантира, че получили първата доза ще получат и втора инжекция в препоръчителния период до 12 седмици. Успешният ход на масовото ваксиниране е гордостта на британското правителство и е в основата на “пътната карта” за излизане от локдауна, предложена от премиера Борис Джонсън. (24часа)