Министър Ангелов: Уважаеми „АстраЗенека“, нямаме нужда от учтивости, имаме нужда от ваксини (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9551245 www.24chasa.bg
КОСТАДИН АНГЕЛОВ

„Зелените коридори“ спират до идване на още ваксини

Имаме тенденция за увеличаване на случаите в последните три дни, едновременно с това се увеличава и броят на ваксинираните – образно казано, се надбягваме с вируса. Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на Оксфордската ваксина. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната.

117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 хиляди дози по-малко от поетия ангажимент от фирмата за доставка през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България ще получи две доставки от 87 хиляди и 54 хиляди дози. Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Нещо повече. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437, съобщи Ангелов.

В рамките на три дни водим изключително сериозни разговори за доставките, поясни още министърът. Два дни се очаква решение, че камионът с ваксините ще тръгне към България - това е липса на оперативност, каза още Ангелов.

Още за епидемията у нас: Смъртността бележи спад със 7%

Чакахме ясни и точни отговори от компанията (бел.ред. "АстраЗенека") - такива не получихме, поясни министърът и припомни, че страната ни е изявила готовност да изпрати въздушен транспорт, който да вземе ваксините за България.

Уважаеми „АстраЗенека“, нямаме нужда от учтивости, имаме нужда от ваксини, нека да се спазват уговорките, наблегна министър Ангелов.

Временно ще преустановим „зелените коридори“, докато не дойдат още дози ваксина. По данни на фирмата камионът тръгва в петък, очакваме го да дойде в събота. Ако тези 52 хиляди дози дойдат в събота, те ще бъдат преразпределени, независимо кога пристигнат. Днес дойдоха 12 хиляди дози на „Модерна“. Чакаме през март и ваксини на „Пфайзер“, така че очаквам нещата да се нагодят, поясни Ангелов.

По думите на министъра опашките за ваксини не са само в България, а ваксини няма, защото доставчиците не си изпълняват уговорките.

Още за епидемията у нас: България е на 22-о място в ЕС по заболяемост от COVID-19

Няма притеснение за хората, ваксинирани с „АстраЗенека“ сега, вторите дози ще дойдат, няма да има компрометиране на поставянето на втората доза, категоричен беше Ангелов.