Най-малко четири нови язовира ще бъдат изградени през следващите 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/9551847 www.24chasa.bg
Строим и огромна пречиствателна станция, заяви премиерът СНИМКИ: Министерски съвет

Четири нови язовира ще бъдат изградени през следващите 10 години в страната. Чрез тях ще се гарантират количества с качествена питейната вода в районите, в които се очертава намаляване на дебита от съществуващите водоизточници - “Нейковци” край Трявна, “Мокра Бяла” край Севлиево, Кюстендил и др. Това докладва на премиера Бойко Борисов зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на проверка на строителството на язовир „Луда Яна“, който се намира до Панагюрище.

„Близо 60 милиона лева е инвестицията в съоръжението. Строим и огромна пречиствателна станция, за да може населението да е спокойно“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията.

Водоизточникът е от изключително значение за Панагюрище и околните населени места. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м. Покрай него се изгражда модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съпътстващи съоръжения. В рамките на изпълнението на обекта се извършват и археологически проучвания.

Изпълнението на язовира и Пречиствателната станция са поверени на консорциум "Щрабаг-Джи Пи". В обхвата на проекта “Джи Пи Груп” АД ще изпълнява язовирната стена, която е от каменно насипен тип с глинено ядро. Височината на стената е 43,40 м, дължина на стената по короната е ~550 м и широчина на короната - 6 м. Ще бъдат изградени и траншейния преливник, отбивен тунел, санитарно-охранителна зона и ще се почисти хумусния слой от чашката на язовира.

„Строителството на язовира е много важно, защото досега общината се захранваше със сондажни кладенци. Той ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово“, съобщи кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи още, че в село Брестовица в община Родопи в събота започва изграждането на три нови кладенци и чрез тях ще се реши проблема с водата на хората в региона.