Израел публикува резултати от масовото ваксиниране с "Пфайзър/Бионтек"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9551992 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Тест в реалния живот на ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" върху повече от половин милион души потвърди, че ваксината действа много ефикасно за предотвратяване на сериозно заболяване и смърт от инфекцията дори и след една доза, съобщи Асошиейтед прес.

Публикувани в сряда резултати от масовото ваксиниране в Израел отчетливо потвърждават, че предимствата, установени при по-малки по мащаб и ограничени тестове, са налице и при широко прилагане сред населението на различни възрасти и с различен здравен статус, предаде БТА.

Ваксината е 92 на сто ефективна при предотвратяване на тежко заболяване след двете дози и 62 на сто - след една.

Ефективността за предотвратяване на смърт от инфекцията е 72 на сто две до три седмици след прием на първа доза, като се очаква този показател да се подобри с изграждането на имунитет с течение на времето.

Ваксината е също толкова ефективна и при хора над 70 г., колкото и при млади хора.

"Това е изключително успокояващо... много по-добре, отколкото бих предположил", каза д-р Грегъри Поланд от клиника Майо, САЩ.

Д-р Бъди Крийч от университета "Вандербилт" се съгласява. "Дори и след една доза виждаме много висока ефективност при предотвратяване на смърт", каза той. Нито един от тях не е участвал в израелското проучване, но и двамата са ангажирани в друг вид дейности по ваксините срещу коронавируса.

Според тях новите резултатите биха насърчили дискусиите за евентуално забавяне на втората доза или прием на една доза вместо две от хора, които вече са прекарали Ковид-19, както постъпват във Франция, за да се справят с ограничените доставки.

"Бих предпочел сто милиона души да приемат само по една доза, вместо петдесет милиона да получат две дози", казва Крийч. "Много окуражаващи са данните за една доза" в резултатите от Израел, публикувани от сп. "Ню Ингланд Джърнъл ъв Медисин".

В повечето страни ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" се приема в две дози в интервал от три седмици.

Проучването е проведено от изследователи от института Клалит и университета Бен-Гурион в Израел и от университета Харвард в САЩ. Резултатите не засягат безопасността на ваксината, а само нейната ефективност, но при предишни тестове не са установени неочаквани проблеми с безопасността.

Учените са сравнили данни за близо 600 000 души на възраст на и над 16 години, пациенти на най-голямата здравноосигурителна компания в Израел, които са ваксинира през декември и януари със същия брой хора на сходна възраст, пол и здравен статус, които обаче не са били ваксинирани. Нито един от участниците преди не е давал положителен тест за новия коронавирус.

Ваксината е 57 на сто ефикасна за предотвратяване на симптоми на Ковид-19 две до три седмици след първата доза и 94 на сто - седмица или повече след втората доза.

Ефективността срещу хоспитализиране е 74 на сто след една доза и 87 на сто - след две и съответно 46 на сто и 92 на сто ефективна срещу потвърдено инфектиране. Намаляването на инфекциите дава надежда, че ваксината може да ограничи разпространението на вируса, но този вид изследване не може да определи дали това е възможно.

По време на изследването са регистрирани 41 смъртни случая, свързани с Ковид-19, като 32 от тях са при хора, които не са били ваксинирани.

"Може би, за да се предпазят възможно най-много хора, би било правилно да се даде по една доза на всички възможно най-бързо. За мен това е много приемлива стратегия, която трябва да се обмисли", казва Поланд.

Израел вече е ваксинирал почти половината от населението си. Британският вариант на коронавируса стана доминиращ в страната по време на изследването, така че резултатите дават представа как ваксината действа срещу него.

В началото на седмицата две британски изследвания показаха ползите дори от една доза от ваксината на "Пфайзер" или на "АстраЗенека". Великобритания забавя втората доза до 12 седмици след първата в опит да даде защита на повече хора едновременно.