Премиерът на Армения уволни началника на генщаба, който му иска оставката

https://www.24chasa.bg/novini/article/9552007 www.24chasa.bg
Премиерът на Армения Никол Пашинян СНИМКА: Ройтерс

Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви, че е уволнил началника на генералния щаб на арменските въоръжени сили Оник Гаспарян, предадоха световните агенции.

"Днес взех решение да уволня началника на генералния щаб и първия му заместник. Министърът на отбраната подготвя съответното решение за назначаване на нов началник на генералния щаб и нов негов заместник", заяви Пашинян в обръщение към народа, излъчвано във фейсбук, предаде БТА. 

По-рано днес въоръжените сили публикуваха изявление, в което призовават за оставката на Пашинян и на правителството му. Пашинян обаче определи това изявление като опит за военен преврат и призова привържениците си да се съберат на Площада на Републиката. Опозицията също излиза на протест днес, допълва Франс прес.

До ескалацията се стигна, след като първо вчера Пашинян уволни заместника на Гаспарян. Това стана причина за искането на генералния щаб на въоръжените сили за оставка на премиера и правителството с аргумента, че те не са способни да взимат решения.

Пашинян е под натиск на опозицията, която иска оставката му след военното поражение на Армения от Азербайджан през есента на миналата година в конфликта в Нагорни Карабах. Тогава изправена пред риска от пълен провал, армията призова премиера да приеме условията на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, договорено от руския президент Владимир Путин и включващо значими териториални загуби за Армения.

Ереван контролира де факто благодарение на арменските сепаратисти по-съществената част от азербайджанския район Нагорни Карабах. Но по време на конфликта миналата година Армения изгуби града символ Шуша, както и азербайджански райони, около Нагорни Карабах, като това поражение беше възприето в Армения като национално унижение.

До споразумението за прекратяване на огъня, подписано на 10 ноември, се стигна с посредничество на Русия, припомня Асошиейтед прес. То сложи край на продължили 44 дни ожесточени сражения. Тогава Пашинян определи сделката като болезнена, но необходима стъпка, за да се попречи на Азербайджан да завземе целия Нагорни Карабах.

Последваха протести в Ереван, които бяха израз на народното недоволство, но въпреки това Пашинян успя чрез маневри да се задържи на власт и протестите замряха в студената зима. Но тази седмица демонстрациите бяха подновени с нова сила, а сега спорът между Пашинян и висшите военни командири отслаби неговата позиция.

????????????? 2021 ??????? ???????? 25-? ???????? ?????:

????????? 18-?? ?? ?????? ??????????? «???????????? ??????»-? 8-?? ????? ??????????? ? ?????? ?????? ?????????????? ????????? ?? ???????? ??? ??????? ??????? ??? ??????? ????????????, ????? ??????????? ?????????? ??? ???????, ?? ?????? ???? ? ??????????? ??????????????? ????? ?????? ?? ????????? ????????????? ???????? ?????????????? ???????????? ???????????? ????? ??????????? ???????? ???? ??? ???????????? ?????? ??? ?? ????? ???? ?????????????????? ???????? ??? ??????????? ??? ??? ???????????? ?????????? ?????????? ???? ???????? ??? ??????? ?????????????????? ??????????????? ???????? ?? ????? ????????

Posted by Nikol Pashinyan / ????? ???????? on Wednesday, February 24, 2021