Жребият за номера на партиите ще се излъчва по БНТ2

https://www.24chasa.bg/novini/article/9552554 www.24chasa.bg
Говорителите на ЦИК Димитър Димитров и Таня Цанева

Над 48 хил. сънародници са поискали разкриване на избирателна секция в чужбина

С по един представител на партия, по двама на коалиция и излъчване на живо по БНТ2, така ще се случи тази година жребият за разпределянето на номера на партиите за бюлетините. Причината е епидемичната обстановка и за да няма струпване на хора в ЦИК, комисията ще излъчва събитието на 2 март на живо по националната телевизия и онлайн на фейсбук страницата си.

Това ще направи и достъпа на медии до жребия ограничен, поясниха говорителите на ЦИК Димитър Димитров и Таня Цанева.

48 487 са електронните заявления, подадени от сънародниците ни в чужбина с искане да им бъде разкрита секционна комисия. По-голямата част от заявленията са онлайн и едва 727 са постъпилите на хартия в консулските ни представителства. Най-много са от Турция - 10 хил., на второ място е Великобритания с 9300, а в САЩ са 3070. За сравнение през 2017 г. са подадени около 45 хил. заявления от избирателите в чужбина, а крайният срок тази годнна е 9 март. Най-вероятно гласувалите ще бъдат много повече от тези, които са изпратили заявление, обясни Димитър Димитров.

След като Великобритания излезе от ЕС според Изборния ни кодекс на острова не може да има повече 35 секции, както във всяка страна извън съюза. Това накара много наши сънародници да сигнализират, че може секциите да не са достатъчно, но проблемът може да бъде решен само законодателно. "Дали ще има някаква промяна е въпрос на законодателство. Ако са добре организирани, това означава по 300 човека на секция, но предполагам, че избирателите са много повече", каза Димитър Димитров и поясни, че ЦИК е правоприлагащ орган и като такъв няма как да наруши закона.

Вакцинацията на членове на РИК и СИК по страната вече е започнала, обясниха още от ЦИК. Тези, който са получили първа доза от Пфайзер, със сигурност ще получат и втората си доза, тъй като за тях са заделени партиди, увериха от комисията. "Имаме уверенията от здравното министерство, че ще се направи всичко възможно ваксинацията да е достатъчно масова и членовете", каза Димитров.

Изборният орган е приел и решението за избирателите с изтекли лични документи в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. да могат да гласуват на 4 април. Валидността на тези изтекли документи бе удължена с 6 месеца, като бе променен законът за извънредното положение.

Общо 23 партии и 8 коалиции ще се явят на изборите, заяви Таня Цанева. От подалите документи има 6 отказа на партии. 3 са били с неприключила проверка. От тях са заличени 2 партии, а една е минала регистрация. Коалицията между Воля и НФСБ пък има нови членове новите БДС радикали и Радикалдемократическата партия, казаха от ЦИК.

5 от 6976-те пристигнали у нас машини за гласуване са изпратени за сертификация и одит.