Делото за шпионаж срещу Николай Малинов влиза в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/9553503 www.24chasa.bg
НИКОЛАЙ МАЛИНОВ

Прокуратурата покани днес Малинов и адвоката му да се запознаят с прецизираното обвинение

Делото за шпионаж срещу Николай Малинов влиза в съда, предаде btv. Това стана след като Специализираната прокуратура покани днес Малинов и адвоката му Димитър Вълчев да се запознаят с прецизираното обвинение. Според защитата делото е 50 тома.

Малинов потвърди пред "24 часа", че е викан да се запознае с обвинението и каза, че целта била предизборна, защото той ще участва във вота с новата си партия "Възраждане на Отечеството", заради която той се отказа от председателството на движение "Русофили".

Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на Русия през 2019 г. Той е получавал пари за шпионска дейност от бившия резидент на КГБ в София Леонид Решетников. На последния бе забранено да влиза в България за 10 г. Това обявиха от прокуратурата тогава. Малинов често се срещал с руския бизнесмен Константин Малофеев и ексразузнавача Решетников и заедно кроели планове как да обърнат геополитическата ориентация на България от Запада към Руската федерация.

За целта е трябвало да бъдат овладени предприятия, финансирани от КТБ със съдействието на Цветан Василев, а с печалбите от тях да се купят медии и да се направи политическа партия, която пряко да влияе върху политиката на България.