97% от европейците, поискали статут за Великобритания, са го получили

https://www.24chasa.bg/novini/article/9553647 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Общо 97 на сто от гражданите от ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария, поискали статут на постоянно пребиваващи в Обединеното кралство след Брекзит, са го получили, предаде ДПА.

Според публикуваните днес от правителството в Лондон нови данни са били разгледани над 4,5 милиона заявления за постоянно местожителство в страната, подадени преди крайния срок 31 декември 2020 г., предаде БТА.

От тях 54 процента (2,4 млн. души) са получили статут на уседналост, който се предоставя на чужденци, пребивавали в кралството през последните пет години. 43 на сто (1,9 млн. човека) са придобили предварителен статут на уседналост, тоест пребивавали по-малко от 5 години и получили регистрация преди края на миналата година. Останалите 3 на сто от заявленията са изтегляни, отхвърлени, невалидни или непопълнени.

Най-голям брой сред желаещите да останат във Великобритания след излизането й от ЕС са граждани на Полша, следвани от италианците, португалците и испанците. Европейците, които искат да посетят или останат във Великобритания, но не са кандидатствали по гореспоменатия план или нямат роднини, ще трябва да кандидатстват за входна британска виза.

Британските поданици, които понастоящем живеят в държави от ЕС, имат срок до 30 юни т. г. да подадат заявление за пребиваване в съответната страна.