Шефът на "АстраЗенека": Бързо се забравя колко далеч сме стигнали

https://www.24chasa.bg/novini/article/9553737 www.24chasa.bg
Паскал Сорио СНИМКА: РОЙТЕРС

"Понякога бързо се забравя колко далеч сме стигнали от момента, в който говорихме за появата на нов вирус, до този, в който имаме разработена безопасна и ефективна ваксина срещу него. Обикновено това отнема години."

Това заяви главният изпълнителен директор на британско-шведската компания "АстраЗенека" по време на изслушване в две комисии на Европарламента - по промишленост, изследвания и енергетика и по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

"Имам привилегията да ръководя световна биофармацевтична компания със силно европейско наследство. Имаме над 20 000 висококвалифицирани служители в Европа. Произвеждаме в 12 локации. В Швеция се намира един от нашите 3 глобални изследователски центъра. Ежегодно инвестираме 2,7 млн. евро в изследвания и разработки в Европа", казва шефът на "АстраЗенека".

В изказването си Сорио потвърди амбициозната цел на компанията да достави до 3 млрд. дози от своята ваксина в световен мащаб, без да търси печалба.

"Да се опиташ да направиш нещо с такъв мащаб, с такава сложност и да го постигнеш с такава скорост, бе безпрецендентно усилие. Отне ни 8 месеца да докажем безопасността и ефикасността на ваксината си, като същевременно създадем повече от дузина вериги за снабдяване с повече от 20 партньори в над 15 държави, за да покрием всички региони от света. Днес имаме ваксина, която е безопасна и ефективна", каза Сорио.

Шефът на "АстраЗенека" уточни, че в момента доставят 100 млн. дози месечно в световен мащаб, като от април ще увеличат капацитета си до 200 млн. дози на месец.

"Последните проучвания от Шотландия показват, че ваксината ни значително намалява риска от хоспитализация заради COVID с 94% след първата доза. Данните също така демонстрират, че препаратът защитава от развитие на тежко заболяване, в частност при възрастни хора, които са изложени на най голям риск", заяви Паскал Сорио.

"Както вие, така и аз съм разочарован, че капацитетът на производството ни е по-нисък от очакваното, което оказа влияние на нашата способност да доставим дозите. Искам да ви уверя, че работим за подобряване на производството, за да успеем да доставим 40 млн. дози през първото тримесечие на 2021 г., позволявайки ваксинация на повече от 10% от населението на ЕС", каза шефът на "АстраЗенека".

"Искам да препотвърдя, че "АстраЗенека" е напълно ангажирана с глобалната борба срещу вируса. Правим това, защото е правилно и го правим без печалба. Глобалните доставки се увеличават и съвсем скоро ефектът ще бъде осезаем. Уверен съм, че като работим заедно раните, които пандемията нанесе бързо ще бъдат излекувани", обобщи главният изпълнителен директор на "АстраЗенека"