Проститутки и ресторантьори в Нидерландия отхвърлят мерките

https://www.24chasa.bg/novini/article/9554627 www.24chasa.bg
Снимка Ройтерс

Сексуални труженички в Нидерландия предупредиха, че ще демонстрират пред парламента идната седмица. Те са против това, че публичните домове продължават да са затворени, докато някои ресторанти и кафенета планират да отворят отново без разрешение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нидерландският премиер Марк Рюте обяви във вторник, че някои мерки в борбата срещу пандемията от КОВИД-19 ще бъдат запазени, сред които вечерният част и затварянето на барове, кафенета и ресторанти.

Рюте обаче разпореди облекчаване на ограниченията за по-голямата част от т.нар. контактни професии и отваряне на фризьорските салони и салоните за масаж от 3 март.

Проститутките, които имат забрана да упражняват професията си от началото на декември, нямат разрешение да започнат отново да работят, заради "специфичното естество на работата им, която включва много тесен контакт и възможност за предаване на коронавируса" според Рюте.

Сексуалните работнички, чиято професия от 2000 г. е легална в Нидерландия, предупредиха, че ще се съберат в следващия вторник пред парламента в Хага, за да изразят несъгласието си с това решение.
Ще протестираме, защото сме единствената контактна професия, която е изключена от облекчаването на правителствените мерки, заяви Мойра Мона - една от организаторките на демонстрацията.

Спазваме стриктен хигиенен протокол и знаем, вероятно по-добре от всеки друг, как да предотвратяваме разпространението на вируса, обясни организаторката за АФП.

Най-малко 65 собственици на кафенета и ресторанти потвърдиха, че ще отворят терасите на заведенията си на същата дата въпреки забраната, наложено от правителството в средата на октомври, съобщи обществената телевизия NOS.

Това съобщение идва, след като хиляди хора се събраха в парковете през последните дни, за да се насладят на хубавото време, без винаги да спазват изискванията за социална дистанция.

Уикенд след уикенд наблюдаваме претъпкани градски паркове. Това е странно, каза за NOS Йохан де Вос, собственик в ресторантския сектор. Според него ресторантьорите са в състояние да гарантират спазването на санитарните правила.

Кралската федерация на нидерландските ресторантьори заяви пред АФП, че разбира решението на някои собственици на кафенета и ресторанти, въпреки че неразрешеното отваряне не е официална политика.