В Хонконг и Южна Корея започнаха кампаниите за ваксинация срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9555428 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В Хонконг и Южна Корея днес започнаха кампаниите за ваксинация срещу COVID-19, предаде Франс прес.

Южна Корея предвижда да ваксинира през следващите седем месеца 70 на сто от своето население. Хонконг пък се надява до края на годината да получат ваксина всички пълнолетни негови граждани, посочва БТА. 

Южна Корея и китайският специален административен район бяха сред първите, регистрирали случаи на коронавирус след появата му в Централен Китай в края на 2019 г. Те успяха да задържат разпространението му чрез строги карантинни мерки за пристигащите от чужбина, спазване на социална дистанция от местните хора и много ефикасна стратегия за тестване и проследяване, отбелязва АФП.

Ваксинационните кампании в Хонконг и Южна Корея започват няколко дни след тези в Австралия и Нова Зеландия. САЩ и Европа вече са ваксинирали милиони хора, но много страни от Азиатско-Тихоокеанския регион закъсняват.

До момента Китай (без Хонконг и Макао) е на второ място в света по поставени дози ваксина - над 40 милиона. Страната обаче не успя да постигне набелязаната цел - 50 милиона дози до средата на този месец.

Япония започна да ваксинира гражданите си в средата на февруари.

Южнокорейската телевизия излъчи тази сутрин откриването на кампанията в медицински център в столицата Сеул, в присъствието на президента Мун Дже-ин. Премиерът Чун Се-кьон прикани всички граждани да се ваксинират.

В Хонконг днес бяха поставени първите дози ваксина, доставени от китайска лаборатория Синовак (Sinovac). Властите вероятно трудно ще убедят хората да приемат препарата с оглед на голямото недоверие на местното население към Пекин, отбелязва АФП. Засега обаче търсенето е голямо и за ваксиниране вече са се записали 70 хиляди души.