Посланик Плугчиева с реставриран екземпляр на първата книга, печатана на кирилица

https://www.24chasa.bg/novini/article/9555663 www.24chasa.bg
Посланик Меглена Плугчиева с благодарствена грамота от председателя на дружество „Матица Черногорска“.

Българският посланик в Черна Гора Меглена Плугчиева получи първият екземпляр на реставрирания и дигитализиран черногорски псалтир от XV в. - първата книга в света, печатана на кирилица.

Проектът за пълно окомплектоване и дигитализация на уникалната книга, дело на печатницата на Църноевич в Цетине е общо дело на Националния архив на БАН и културното дружество на Черна Гора „Матица Черногорска“. На церемония в сградата на дружеството вчера посланик Плугчиева бе удостоена и с благодарствена грамота за нейния принос за реализирането на проекта.

50 броя от реставрирания и дигитализиран псалтир ще бъдат изпратени на Националния архив на БАН в София по дипломатически път със съдействието на българското посолство в Подгорица.

От дружество „Матица Черногорска“ са изразили специална благодарност към проф. Лизбет Любенова, директор на Националния архив на БАН за нейната лична ангажираност и активно съдействие по проекта, макар и в условията на пандемия. 

Посланик Плугчиева участва и в популярната дискусия на дружеството, известна като „Седник четвертком“, в която видни интелектуалци разискват културно-политически теми. В дискусията българският посланик говори за богатото културно-историческо наследство на двустранните отношения, припомняйки родствената връзка на царицата майка Йоана с кралския двор на Черна Гора и заслугите на черногореца Петър Ораховац като лекар и политик в България, достигнал до поста председател на българското Народно Събрание през 1910 г., а също и приноса на сина му д-р Димитър Ораховац (1892 - 1963), виден лекар, декан на медицинския факултет в София и един от ректорите на Софийския университет.

Посланик Плугчиева направи преглед и на двустранните отношения от последните две години, като специално подчерта активните политически и културни връзки между София и Подгорица с акцент върху сътрудничеството в културната сфера. Бе напомнено за множеството изложби, които посолството представи в Черна Гора в последните месеци, както и за готовността на директора на

Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ доц. Красимира Александрова да бъде стартиран нов проект с „Матица Черногорска“ за реставрация и дигитализация на още един изключително ценен исторически документ на черногорското печатарство - „Празничен Миней от 1538 г., който се съхранява в Националната библиотека в София.