Надежда Йорданова, "Демократична България": Ще внесем промени в конституцията още в първия ден на новия парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/9556011 www.24chasa.bg
Надежда Йорданова

ДБ вече готови с поредица от законопроекти за дистанционното гласуване и дигитализиране на държавната администрация

- Преди дни от “Демократична България” отново се обявихте за независим одит на машините за изборите. Какви са притесненията ви?

- В България за пръв път ще гласуваме във всички секции с над 500 избиратели и с машини. Това обхваща много гласоподаватели, което означава, че трябва да са налице всички предпоставки, които гарантират сигурност на вота. Тоест трябва да има такава организация, проверки и гаранции, които да уверяват всеки избирател, който гласува с машина, че неговият вот ще бъде правилно отчетен.

Тъй като доставката на машините се случва в последния момент, а самата процедура беше като между двама предизвестени играчи, в обществото имаше съмнения за състезание с един кон. Затова всякакви други съпътстващи подозрения трябва да бъдат премахнати. Процесът не бива да е затворен само между държавните институции. За да не е така, всеки участник в кампанията чрез своите кандидати, НПО-та, работещи за честни и прозрачни избори, трябва да бъдат включени с ясен механизъм в одита на машините. Това цели спокойствието на избирателите.

- Кое е най-голямото предизвикателство пред организацията на тези избори?

- Избирателите да отидат да гласуват спокойни, че тяхното здраве ще бъде предпазено от COVID заразата. Както правителството, така и изборната администрация трябва да съсредоточат всички свои усилия да създадат гаранции и увереност, че всички нужни мерки ще бъдат взети.

Закъсня здравният протокол. Ние настоявахме за него от 9 януари, но той се появи едва преди няколко дни. Все още няма организирана кампания какви точно ще бъдат мерките в изборния ден. Кой ще осигури всички предпазни мерки? Нека дам пример. За секционните избирателни комисии е ясно, че изборната администрация ще ги осигури. Ще има дезинфектанти, но в изборното помещение освен членовете на комисиите и избирателите има застъпници, наблюдатели, в определени моменти има и медии. За всички тези хора чия е отговорността за осигуряване на предпазните мерки? Този въпрос остава неясен.

- Какви са очакванията ви за кампанията предвид ситуацията с Covid-19?

- Тя ще се проведе в необичайна среда. Очакванията на всички са, че голяма част от кампанията ще бъде проведена през местните и социалните мрежи. Поради COVID мерките. Срещите на големи групи хора са забранени.

"Демократична България" има опит в правенето на кампания в социалните мрежи. Ние сме сред най-активните там. От друга страна, имаме притеснения до колко обществените медии ще осигурят достатъчно време за различни формати.

- Това беше едно от исканията ви на консултациите с президента Радев.

- Точно така. Продължаваме да отстояваме тези си искания. В следващите дни ще стане ясно как точно ще бъде организиран този процес.

Продължаваме и нашите действия за срещи очи в очи с избирателите ни. На улицата сме постоянно. Разясняваме нашите приоритети. Разговаряме за проблемите на хората. Искаме да чуем техните тревоги. Искаме да чуем как искат те да бъдат представлявани чрез своите народни представители в следващия парламент. Предприемаме за тези срещи всички противоепидемични мерки с маски и дезинфектанти. Въпреки че е трудно, не се отказваме от този начин за комуникация с нашите избиратели.

Виждаме, че независимо от COVID притесненията и ограничения начин на живот всъщност хората имат нуждата да говорят за своето бъдеще и за това как искат народните представители да решат техните проблеми. Това ни дава голяма надежда, че хората не са толкова апатични, колкото искат да ни убедят. Освен това имат своите решения за проблемите. Имат вяра и надежда, че България може повече.

- Атакувате досегашните решения за забрана за видео излъчване от броенето на бюлетините. Оптимист ли сте, че то може да бъде факт?

- Не сме оптимисти, че ще бъде разрешено на следващите избори на 4 април. Свидетели сме как цялата държавна машина абсолютно синхронизирано и категорично прави всичко възможно това да не се случи.

- Не сте оптимисти за следващите, но сте оптимисти за по-следващите?

- За тези на 4 април не сме оптимисти, но за следващите сме, защото е ясно, че ДБ влиза в парламента и един от първите законопроекти, който ще внесем, цели модернизацията на целия изборен процес - дистанционното гласуване както по пощата, така и електронно. Електронизиране на голяма част от процеса и изричното регламентиране на видеонаблюдението.

- Защо толкова държите на видеоизлъчването от изборите, това ли е панацеята за по-добър процес?

- Панацея единствена няма, но видео наблюдението ще даде 2 важни резултата. Първо, ще дисциплинира процеса на броене на бюлетините и ще премахне всякакви опасности по манипулирането на вече подадените гласове.

Всички знаем, чували сме, даже сме били свидетели колко лесно една валидна бюлетина става невалидна с малко мастило или някакво друго нарушаване на нейната цялост. Или пък бюлетините на една партия се преместват на купчинката на друга, или пък не се преброяват преференции.

Когато този процес се наблюдава и излъчва, няма как да има скрито-покрито точно от тези тъмни часове на денонощието. Освен това в края на деня хората са изморени, не могат да бъдат на 100% съсредоточени и видео излъчването решава този проблем.

То обаче решава един още по-важен въпрос - доверието на хората. Има много хора, които не отиват до урните, защото не вярват, че техният глас ще бъде преброен, или очакват да стане някаква манипулация. Когато им покажем, че техният глас ще бъде преброен, повече хора ще отидат до урните. Освен ще имат доверие в изборния резултат и доверие, че депутатите, които сядат на банките в парламента, са точно избраните от нас, а не влезли по неясен за начин.

- Обявихте се и в подкрепа на искането на българи от Великобритания за разкриване на повече от 35 секции за гласуване. Как може да се постигне това?

- Това може да бъде постигнато със законодателна промяна.

- Законодателна промяна, и то съвсем в последния момент?

- Да. Депутатите докараха тази ситуация до такъв абсурд. Знае се от няколко години, че Великобритания ще излезе от ЕС. В края на 2018 г. ДБ предложи на народните представители възможно законодателно решение. То беше съобразено с обстоятелства тогава. Никой, ама никой не си направи труда да го прочете, помисли и постави на обсъждане.

Обстоятелствата оттогава се промениха, но ДБ продължаваше да настоява за дистанционното гласуване. До голяма степен проблемите за секциите в чужбина е единствено и само защото нашите сънародници нямат възможност да гласуват по пощата или електронно. Това е червена лампа за депутатите, защото със своя отказ да се вслушат в проблемите на нашите съграждани в чужбина, да подходят и да уредят по-модерно начина на гласуване, ние сме в тази патова ситуация. Над 200 хил. гласоподаватели имаме във Великобритания.

- Социологическите изследвания нареждат "Демократична България" сред формациите, които ще влязат в следващия парламент. Кои ще са първите законопроекти, които ще внесете?

- Готови сме със серия от законопроекти, които ще внесем още в първия ден от работата на новото НС. Мога да кажа кои са първите теми, по които ще внесем законопроекти. Анализът ни показва, че по основните ни 3 теми, законопроектите ни ще са повече от 3.

Първият ще е за допълнение и изменение на конституцията на Република България. Ще бъде обхваната съдебната реформа, промяна в статута на главния прокурор и във Висшия съдебен съвет, така че той да бъде орган, който да обхваща съдийската колегия и съдии, избрани от съдии, да имат мнозинство там.

Законопроектът ще обхваща и въпроса за лустрацията. Реална и ефективна лустрация, която не само да обхваща ченгетата от Държавна сигурност, но и криминалните прояви от прехода през 90-те години. Всички зависимости трябва да станат ясни. Ще има и пряка конституционна жалба, осигуряване на реални и независими регулатори и не на последно място - реалната роля на опозицията да бъде гарант за по-добра работа на НС.

Следващата тема е модернизиране на изборния процес - гласуване по пощата и дистанционно електронно гласуване. Формиране на изборен район "Чужбина" и електронизиране на голяма част от изборния процес като електронни подписки за подкрепа на партиите и коалициите. До голяма степен електронизиране на цялата бумащина, която се случва в момента и, разбира се, видео наблюдението.

Третата тема е радикална дигитализация на администрацията и управленските процеси. Готови сме с над 10 законопроекта, които да премахнат изискването на хартиени удостоверения, печати и други бюрократски пречки пред гражданите и бизнеса. Последователна наша политика е, че гражданите и бизнесът не може да бъдат ползвани за вътрешни куриери на администрацията. Така че държавните органи ще трябва да говорят помежду си електронно.

- Звучи като голямо предизвикателство, което всеки заявяваше в последните години, но все още не се случва.

- Общественото започна да гледа на дигитализацията като на химера, защото ГЕРБ след 10 г. управление като че ли насадиха в хората усещане, че това е мисия невъзможна. ДБ сме показали, че имаме и волята и експертния съвет да направим това. От 3 г. гласуваме вътрешно електронно и дистанционно. Нашите експерти показват технологичните възможности. Имаме конкретни законодателни промени и не е толкова трудно. Просто трябва, без да се отказваме, да покажем, че администрацията не може да настоява да остане в миналото.