Заводските цени на храните вървят нагоре

https://www.24chasa.bg/novini/article/9556134 www.24chasa.bg
Таблица: НСИ

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт. 

Спрямо предходната година производствените цени средно се увеличават с 0.7% като по-високи са в добивната промишленост - с 11.5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, и в преработващата промишленост - с 0.1%.

Вижте данните ТУК

По-значителен ръст е отчетен при производството на основни метали - с 19.8%, и при производството на хранителни продукти - с 3%.

Съществено понижение на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.5%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1.7%.

В сравнение с декември цените растат с 1.8% средно като повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.8%, в добивната промишленост - с 1.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6%.

При производството на основни метали цените растат с 9.4%, а намаление е отчетено при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.7%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.4%.

За вътрешния пазар заводските цени през януари растат с едва 0.1% на годишна база. В добивната промишленост увеличението е с 8.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, а намаление се наблюдава в преработващата промишленост - с 0.8%.

Спрямо януари 2020 г. по-значително намаление в преработващата промишленост е регистрирано при производството на облекло - с 2.3%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2%. Ръст на цените е отчетен при производството на основни метали - с 12.1%, и при производството на химични продукти - с 3.9%.

Спрямо декември цените растат с 0.9% като по-високи цени са отчетени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, и в преработващата промишленост - с 0.8%, докато в добивната промишленост се наблюдава намаление с 0.9%.

В сравнение с декември 2020 г. значителен ръст е регистриран при производството на основни метали - със 7.0%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.8%. Намаление се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.9%, и при производството на облекло - с 0.2%.

Цените за международния пазар растат средно с 1.7% за година, а спрямо декември - с 3.1%.