Европейският съвет: ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за сигурността си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9556393 www.24chasa.bg

ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност. Това се посочва в изявление, прието на днешната видеоконференция на Европейския съвет.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС настояват за по-добро съгласуване на отговора на хибридните заплахи, включително на дезинформацията. Те отбелязват необходимостта от подобряване на възможностите за движение на военни сили на европейска земя, предаде БТА. 

Европейският съвет изразява очакване за тясно сътрудничество със САЩ в областта на сигурността и отбраната. Ръководителите на ЕС възлагат на Европейската комисия до октомври да представи предложение за насърчаване на изследванията, развитието на технологиите и за намаляване на стратегическата зависимост в областта на особено важните технологии и веригите за създаване на стойност.

Необходимо е да инвестираме повече в отбрана, заяви на пресконференция след заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той отбеляза необходимостта ЕС да бъде по-самостоятелен.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че ЕС има нужда от съвместими отбранителни системи. Трябва заедно да разработваме и споделяме технологии, добави тя и отбеляза, че бюджетът на ЕС разполага с осем милиарда евро за съвместни военни разработки.

Пандемията показа, че сме прекалено зависими от веригите за доставки, особено при суровините, заяви Фон дер Лайен. По нейните думи е важно да не се допуска зависимост от един доставчик. Един от отговорите е кръговата икономика, поясни тя по повод стремежа на ЕС за повишена преработка и повторна употреба на отпадналите от употреба изделия.