Турция затяга мерките срещу коронавируса в Одрин

https://www.24chasa.bg/novini/article/9556406 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Турското правителство обяви, че от 1 март ще започне поетапно разхлабване на мерките срещу коронавируса с цел нормализиране на положението.

Но в същото време в редица окръзи по решение на създадените окръжни Съвети за обществено здраве се въвеждат допълнителни ограничителни мерки поради увеличение в разпространението на епидемията, предаде БТА. 

Данните се установяват на база брой заразени на всеки 100 000 души.

По решение на Съвета за обществено здраве в град Одрин мерките срещу коронавируса в пограничната област са били повишени на най-високо ниво.

Под карантина е поставено селото Бегендик. На входовете и изходите към селото са поставени КППП-та.

Селото е основано от стари преселници от България и е с население от 2699 души.

Бегендик е последното село край граничната бразда с България на Резовска река. Срещу него е българското село Резово.

Пазарите на открито в одринския регион са затворени за срок от една седмица.

В района на Ипсала край границата с Гърция също са въведени ограничения за посещения, погребения, помени и др.

В черноморския град Самсун, който е на първо място сред петте най-рискови области в разпространението на коронавируса, по нареждане на валията Зюлкюф Даглъ е бил сформиран екип от 8 "тайни" фотографи, които заснемали местата, където има ммного хора и ги представяли на органите, които контролират спазването на епидемиологичните мерки.

В окръг Карабюк са затворени киносалоните до края на месец март, в град Сакария са били отменени сватбените тържества, за посещения в градовете Ризе и Османие се въвежда изискване за негативен тест за коронавирус, затворени са заведенията, пазарите и тържищата, съобщиха местните медии.