Първата печатна книга на кирилица бе реставрирана и дигитализирана

https://www.24chasa.bg/novini/article/9556738 www.24chasa.bg
Посланик Плугчиева получава грамотата

Научният проект за „Реставрация, дигитализация и пълно комплектуване на уникалния черногорски Псалтир от XV век от печатницата на Църноевич“ в Цетине Черна Гора, който е и първата печатна книга в света на кирилица, бе завършен в успешно сътрудничество между Националния архив на БАН и Културното дружество на Черна Гора „Матица Черногорска“.

На специална церемония в сградата на „Матица Черногорска“ в Подгорица на 25.02.21 г. на българския посланик в Черна Гора , д-р Меглена Плугчиева, бе връчен първият екземпляр заедно с почетна благодарствена грамота за нейния принос за реализиране на проекта.
На церемонията, както от посланик Плугчиева така и от черногорска страна от президента на „Матица Черногорска“, г-н Радулович и от главния секретар Иван Иванович, бе изразена специална благодарност към проф. Лизбет Любенова, директор на Националния архив на БАН за нейната лична ангажираност и активно съдействие за реализацията на този проект в условията на тежка пандемия.

50 броя от реставрирания и дигитализиран Псалтир ще бъдат доставени в Националния архив на БАН в София по дипломатически път със съдействието на българското посолство в Подгорица.

Посланикът участва и в специалното издание-дискусия „Седник четвертком“ на дружеството, в което биват канени видни интелектуалци и културни дейци за дискутиране на актуални културно-политически теми и проекти.

В дискусията българският посланик очерта богатото културно-историческо наследство на двустранните ни отношения, като припомни както родствената връзка на Н.В. Симеон Сакскобургготски с кралския двор на Черна Гора /майката на С.Сакскобургортски е внучка на черногорския крал Никола/, така и заслугите на черногореца Петър Ораховац като лекар и политик в България, достигнал в политическата си кариера до поста председател на българското Народно Събрание през 1910 г., и приноса на сина му д-р Димитър Ораховац/ 1892г.-1963г/, виден лекар, декан на медицинския факултет в София и един от ректорите на Софийския университет.

Посланик Плугчиева направи преглед и на двустранните отношения от последните две години, като специално подчерта активните политически и културни връзки между страните ни с акцент върху сътрудничеството в културната сфера. Бе напомнено за множеството изложби, които посолството представи в Черна Гора в последните месеци. Посланикът открои специално важността и помощта за Черна Гора, осигурена чрез изпълнението на 6-те проекта през последните 18 месеца, финансирани от българското правителство в сферата на здравеопазването, екологията и социалната политика, които са на стойност около 200 000 евро.

В заключение посланик Плугчиева информира за готовността, изразена от страна на директора на Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“, доц.Красимира Александрова по молбата на „Матица Черногорска“, да се стартира нов проект между българската Национална библиотека и „Матица Черногорска“ за реставрация и дигитализация на още един изключително ценен исторически документ на черногорското печатарство -„Празничен Миней от 1538 г., който се съхранява в Националната библиотека в София.

В края на срещата посланик Плугчиева направи дарение от издания на БАН и връчи българска мартеница в навечерието на прекрасния традиционен празник Баба Марта.