Експлозия на израелски товарен кораб в Оманския залив

https://www.24chasa.bg/novini/article/9556929 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Експлозия порази днес израелски товарен кораб в Оманския залив, съобщиха американски и британски военни, предаде Асошиейтед прес

Взривът с неизяснена причина става по време на засилено напрежение между Вашингтон и Техеран заради иранската ядрена програма. През 2019 г. в Оманския залив имаше поредица експлозии, за които бойният флот на САЩ държи отговорен Иран. Техеран отхвърля тези обвинения, предаде БТА. 

Въпреки че обстоятелствата около днешната експлозия остават неясни, компанията за морска сигурност "Драяд глоубъл" заяви, че възможна причина са "асиметрични действия на иранските военни", които са "съизмерими" с напрежението в региона. Компанията уточни, че поразеният кораб е "Хелиос Рей", плаващ под Бахамски флаг.

Агенцията за търговски операции по море на Обединеното кралство, която се управлява от бойния флот на Великобритания, съобщи, че екипажът и корабът са в безопасност след експлозията. Корабът се е насочил към най-близкото пристанище. Базираният на остров Бахрейн Пети боен флот на САЩ заяви, че следи развитието на ситуацията.