Инвеститори с 1 млн. лв и 5 г. пребиваване получават БГ паспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/9556965 www.24chasa.bg
Депутатите направиха промени в Закона за българското гражданство. Снимка: Архив

Хора, които са инвестирали поне 1 млн. лв у нас за срок от минимум 5 години, могат да получат българско гражданство. Това решиха оконачателно депутатите с приемане на промени в Закона за българското гражданство.

Инвеститорите трябва да са били изрядни в плащането на данъците си у нас и са получили право на постоянно пребиваване. Тази мярка трябва да засегне отбран кръг от 60-70 души, поясни Йордан Цонев от ДПС, който предложи поправката в закона. “Предложението обхваща само инвестиционното гражданство. Цели да предотвратим възможността да съдят държавата, защото са им отнети права. Кръгът е около 60-70 инвеститори, които ако тръгнат да ни съдят, едно обезщетение ще е минимум един милион”, каза още Цонев. Роднините на тези инвеститори също имат правото да кандидатстват за българско гражданство.

Управляващите подкрепиха предложенията, но малкия коалиционен партньор от ВМРО бе твърдо против. “Дълго време се говореше за продажба на паспорти и на гражданство. Днес говорим за инвестиционно придобиване на гражданство. Гласувах против, защото това по своята същност е продажба на гражданство”, каза депутатът Милен Михов.

Гражданство ще получават и чужденците, чиито инвестиции са нарастнали до поне милион лева и са разкрили минимум 20 нови работни места. Те трябва най-малко от година да имат и разрешение за постоянно пребиваване, решиха още депутатите. Разрешение за продължително пребиваване пък получават и чуждестранните учени у нас, стига да имат удостоверение за високотехнологичен или иновативен проект, т.нар. “Стартъп виза”. Същото важи и ако чужденците са станали съдружници или акционери в българското търговско дружество с поне 50% дял в него и 1 млн. лв. капитал.