Свидетели на последните минути на Милен Цветков: Трясъкът бе като от бомба (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9557672 www.24chasa.bg
Кристиан Николов в съда СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

l Съдът разпита 7 свидетели

От автомобила на Милен Цветков се носела миризма на газ.
От автомобила на Милен Цветков се носела миризма на газ.

l Показанията на повечето се разминават с казаното от приятелите на Кристиан Николов

Добре съм, казал Милен Цветков на минувачите, втурнали се да му помогнат след катастрофата. После кимнал и понечил да излезе. Младеж му разкопчал предпазния колан и прикрепяйки го, го извадил от колата. Въздушната възглавница не се отворила.

Това разказаха очевидци на трагедията, при която навръх Валикден миналата година загина журналистът. В петък 7 свидетели бяха разпитани в Софийския градски съд. Подсъдим е 23-годишният Кристиан Николов, шофирал мощния джип, забил се в субаруто на Милен Цветков.

След като бил изваден от колата, минувачите съпроводили журналиста до тротоара, дали му и вода. Той започнал да се подува и задушава.

Те се уплашили да не си глътне езика и го сложили да легне.

Част от свидетелите обясниха, че положили главата му върху плик. Други, че самият Кристиан събул маратонката си, за да я сложи под тила на журналиста. Същото каза във вторник и годеницата му Симона, която пътувала в джипа. Тя обясни още, че Кристиан направил изкуствено дишане на Цветков.

“Никой друг не го е правил освен медиците”, обясниха в петък обаче част от свидетелите. Те видели, че след удара Кристиан слязъл енергично от джипа и започнал да търси нещо на задната седалка.

Според други обаче Кристиан свалил кеца си и го поставил под главата на Милен. Направил му сърдечен масаж и изкуствено дишане, но не казал нищо, защото бил в шок.

Пред съда част от свидетелите сравниха силния удар с бомба.

Джипът влачил колата на Милен Цветков няколко метра. Тя се завъртяла и спряла по средата на платното. От автомобила на Милен Цветков се носела миризма на газ.

“Добре, че нямаше дете на задната седалка, иначе то нямаше да е живо. Задната част от субаруто я нямаше”, каза свидетел, който се притичал на помощ.

В съда бяха разпитани и съпрузи, които с децата си отивали на разходка. Те спрели на светофара за ляв завой на червения светофар на ул. “Сребърна”. Изведнъж чули страшен сблъсък.

После видели как колата остава по средата на платното, а срещу тях с висока скорост лети джип, който се забил в металната ограда на кръстовището. Част от мощното возило попаднала на платното, а другата част била на тротоара с пешеходци.

Жената се обадила на тел. 112 в 18, 15 ч. Според нея младежите в джипа на Кристиан излизали и влизали в колата, търсели нещо.

Разпитан бе и мъж, който отворил двете десни врати на аудито, за да помогне на двамата спътници на Кристиан - Георги Иванов и Симона, да излязат. Според него, когато дошли полицаите, поискали документите на младежа. Той не ги откривал.

Таксиджията, който стоял на кръстовището в средна лента до автомобила на Милен Цветков, обясни, че от силния удар предните и задните десни стъкла на колата му се счупили.

Сред разпитаните свидетели бе и съсед на Кристиан. Двамата не се познавали лично. Той разказа, че на 18 април - деня преди фаталния инцидент, чул силна музика от дома на Кристиан. Пред магистратите сподели, че много пъти се случвало съседи да подават сигнал до полицията заради силна музика от дома на студента. Купоните затихвали, когато Кристиан Николов бил в чужбина, където учел.