“АстраЗенека” наваксва с дозите за ЕС след март (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9557820 www.24chasa.bg
Медици разопаковат ваксини на “АстраЗенека” в Украйна. СНИМКА: РОЙТЕРС

Четири от пет ваксини на компанията, доставени в Европа, още не са поставени

През второто тримесечие на годината “АстраЗенека” се надява да отговори на очакванията на ЕС за доставка на дози от ваксината си срещу COVID-19, след големите съкращения, които се очакват до края на март. Това заяви шефът на британско-шведската компания Паскал Сорио.

Две комисии от Европарламента изслушаха изпълнителните директори и лидерите на 8 от най-големите фармацевтични компании.

“Работим денонощно за подобряване на доставките и се надявам да наваксаме и да отговорим на очакванита за второто тримесечие”, обясни шефът на “АстраЗенека”. По думите му производството ще може да се увеличи за този период с предприятия извън ЕС, включително от САЩ.

Шефовете на фармацевтичните компании подчертаха, че има технологични проблеми, но те бързо се отстраняват. Стефан Бансел от “Модерна” обясни, че няма как да се поддържат равномерни доставки, защото този път няма запаси -

всяка доза, която е произведена,

се изпраща на клиентите

Четири от пет ваксини на “АстраЗенека”, доставени на ЕС, все още не са поставени на пациенти, установи разследване на в. “Гардиан”. Данните са от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и други официални източници.

4 849 752 от 6 134 707 дози, разпределени сред 27-те държави членки, все още не са поставени. Франция, Германия, Полша и Италия препоръчаха ваксината да се прилага само при хора под 65 г. При одобряването на препарата Европейската агенция по лекарствата посочи, че няма ограничение за възрастовите групи, на които да се поставя.

Американските здравни власти същевременно обявиха, че замразени флакони от ваксината на “Пфайзер” могат да бъдат съхранявани на температурите на фармацевтичните фризери за период до 2 седмици. Условието досега беше съхранението на препарата да се осъществява в интервала от минус 80° до минус 60° по Целзий.

“Пфайзер” и “Байонтек” обявиха, че са започнали изпитания на трета доза от тяхната ваксина, за да проверят нейната ефективност и безопасност срещу новите щамове на вируса.

Русия пък намали

наполовина цената на

една доза от “Спутник V”

до 866 рубли (около $ 12 ) - тоест наполовина на досегашната. Министърът на търговията Денис Мантуров обясни, че това е станало възможно поради “развитието и оптимизирането на промишленото производство на ваксината”.

Сан Марино е една от държавите в Европа, която бие руската ваксина на гражданите си. Тя започна най-късно своята ваксинационна кампания срещу коронавируса и след като не успя да получи ваксина от ЕС, достави пратка от 7500 дози от “Спутник V”.

Британската кралица Елизабет II подчерта, че ваксините са бързи, безвредни, безболезнени и ще помогнат да се защитят другите срещу болестта. 94-годишният монарх сравни усилията, предприети в националната кампания за ваксинация на Великобритания, с начина, по който хората работят заедно по време на Втората световна война.

Китайският президент Си Цзинпин ще изпрати на Сърбия още 500 000 дози ваксини на китайската компания “Синофарм”. Пекин ще пусне новата пратка на 5 март, когато е рожденият ден на сръбския президент Александър Вучич.